<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Martje van der Brug tijdens de presentatie van 'Zo doen we dat hier', bij boekhandel  Paagman. Foto: Vsk
Martje van der Brug tijdens de presentatie van 'Zo doen we dat hier', bij boekhandel Paagman. Foto: Vsk (Foto: Marjolein Altena)
Kunst & Cultuur

Martje van der Brug: 'Zo doen we dat hier' signeert 4 augustus bij De Kler

Voorschoten - Op 4 augustus van 13.00 tot 15.00 uur signeert Martje van der Brug haar nieuwste roman 'Zo doen we dat hier' bij Boekhandel De Kler in de Schoolstraat in Voorschoten.

Ook in haar derde roman, 'Zo doen we dat hier' stelt Martje van der Brug uit Voorschoten, een maatschappelijk probleem aan de orde. Ieder weldenkend mens zal het er over eens zijn dat je een vluchtelingengezin niet op straat laat staan, maar wat doe je als jou rechtstreeks wordt gevraagd om een gezin op te nemen en je daar ook de ruimte voor hebt? Een roman met een serieus en boeiend thema, maar net als de vorige romans van Martje, doorspekt met hilarische voorvallen.

Elizabeth, één van de hoofdpersonen uit 'HAVO is geen optie' uit het villadorp Berkheij, wordt gevraagd om een gezin van statushouders op te nemen in het leegstaande koetshuis op haar landgoed. Elizabeth geeft gehoor aan deze oproep en na wat tegenspartelen gaat ook haar echtgenoot akkoord. 'Het is een beschaafde en goed opgeleide familie die hier wel snel zal integreren', verwacht hij. Als het gezin zijn intrek heeft genomen in het koetshuis komt tegelijkertijd Dirk, de studerende zoon van Elizabeth weer thuiswonen. Hij is door de senaat van zijn studentencorps geschorst na een ernstig incident op de sociëteit en wil nu thuis zijn rechtenstudie afmaken. Het kan niet uitblijven, Dirk wordt verliefd op de mooie Yasmin, de moslimdochter in het koetshuis. Je zou denken, een mooi voorbeeld van integratie, 'eind goed, al goed', maar niets is minder waar.

Inburgeren is minder makkelijk dan je denkt, stelt Martje. 'De familie in mijn roman is gevlucht uit Saoedi-Arabië, vanwege hun geloof. De vader, arts, liep gevaar omdat hij zich afkeerde van het salafisme, hierop staat de doodstraf in zijn geboorteland. Hij wil voor zijn vrouw en kinderen een betere toekomst. Maar eenmaal in het veilige Nederland moet hij toezien hoe zijn gezin uit elkaar valt. Zijn dochter verwestert terwijl zijn zoon Ahmed vasthoudt aan de sharia'. Martje zet in haar roman de problemen van twee culturen lijnrecht tegenover elkaar. De familie in Berkheij die het koetshuis beschikbaar stelt en de familie die is gevlucht uit Saoedi-Arabië en van wie wordt verwacht dat zij zich aanpassen aan de Nederlandse cultuur. Martje beschrijft hoe beide culturen zich over elkaar verbazen.

Al schrijvende aan haar roman ontdekt Martje van der Brug grote overeenkomsten tussen het leven van corpsstudenten (de ervaringen van Dirk) en de dictatuur van salafisten (de ervaringen van de arts Kahlid). 'Ik steeds meer parallellen. De studentencorpora hebben hun eigen mores en vinden die zwaarder wegen dan onze rechtsstaat Ze voelen zich verheven boven niet-leden. Houd je je niet aan de eigen codes, dan hoor je er niet meer bij. Het zijn gesloten gemeenschappen, je hoort er niet met buitenstaanders over te praten. Voor salafisten geldt hetzelfde.

In HAVO is geen optie beschrijft Martje het leven in Berkheij, dat sterk op haar vroegere woonplaats Wassenaar lijkt. Het is niet moeilijk om in die roman tussen de regels door haar kritiek op een bepaalde manier van leven te ontwaren. In 'Zo doen we dat hier' is Martje als reünist van Minerva in Leiden ook kritisch over de corpswereld die zij zo goed kent. Na HAVO is geen optie vonden sommige mensen dat ik het nest bevuilde, dat zal ik nu vast weer gaan horen', lacht Martje.
De derde roman van Martje van der Brug, 'Zo doen we dat hier', werd gepresenteerd bij boekhandel Paagman in Den Haag en wordt uitgegeven door Ambo/Anthos Uitgevers'.

'Zo doen we dat hier' is in Voorschoten verkrijgbaar bij boekhandel De Kler, het ISBN nr is 9789026340819.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten