Pastoraal werker Dirk Gudde, burgemeester Bouvy-Koene en pastor Michel Hagen. Foto: VSK
Pastoraal werker Dirk Gudde, burgemeester Bouvy-Koene en pastor Michel Hagen. Foto: VSK

Opening mini-tentoonstelling 150 jaar Heilige Laurentiuskerk

Cultuur Kunst & Cultuur

Met het starten van een filmpje opende burgemeester mevrouw Bouvy-Koene zondag jl. de tentoonstelling in Museum Voorschoten. Pastoor Hagen sprak over het leven van de Heilige Laurentius, die zich inzette voor de armenzorg en legde een link met de huidige tijd. De tentoonstelling over de Heilige Laurentiuskerk, die 150 jaar geleden werd ingewijd, is te zien in de kleine zaal van het museum tot 30 september. De tentoonstelling is samengesteld door vrijwilligers van het museum en van de kerk. 

Er is een tijdlijn gemaakt, waaruit blijkt dat al 1000 jaar geleden sprake was van een Laurentiuskerk in Voorschoten. De dorpskerk diende eeuwenlang als parochiekerk. In de Reformatie kreeg het katholicisme concurrentie. De Beeldenstorm in de zomer van 1566 trok ook door ons dorp. De katholieke kerk werd geplunderd. Een paar jaar daarna werd het gebouw in de nasleep van het Leidens Ontzet in brand gestoken. De kerk werd in de jaren erna hersteld en door de Calvinisten in gebruik genomen. Nu fungeert het gebouw nog steeds als Hervormde kerk. De katholieke gemeenschap vond rond 1600 een nieuwe plek op het terrein waar nu het Bondsgebouw staat. Daar werd een schuurkerk gebouwd, want het katholieke geloof was weliswaar niet verboden, maar mocht vooral geen pracht en praal uitstralen. Een echte kerk werd de katholieken niet toegestaan. 

In 1853 werd de kerkelijke hiërarchie in Nederland hersteld. De katholieken mochten weer uitkomen voor hun geloof. Er werd een nieuwe kerk gebouwd, ter ere waarvan deze tentoonstelling 150 jaar Heilige Laurentiuskerk in Voorschoten is ingericht. 

In de tentoonstelling zijn enkele kerkschatten te zien, zoals schitterend liturgisch vaatwerk, maar ook de kop van het verloren gewaande Heilig Hartbeeld. En voor wie de Heilige Laurentius zelf wil aanschouwen, de kerk heeft voor de gelegenheid ook de reliekhouder van Laurentius uitgeleend aan de tentoonstelling! 

Meer info: www.museumvoorschoten.nl
 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 1 uur geleden
Afbeelding
Vol Cultureel Centrum Voorschoten genoot van de KC Big Band! 1 uur geleden
Het bestuur van de Autotocht met vlnr Peter Grimbergen, Joyce Spendel, Tineke van Os, Marijke Kljn en Sander de Ridder. Foto: Pr
De 92e Autotocht Ouden van Dagen is op woensdag 8 mei 2 uur geleden 1
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 18 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 23 uur geleden