Foto: Vrouwennetwerk Voorschoten
Foto: Vrouwennetwerk Voorschoten

Vriendinnendag van Vrouwennetwerk Voorschoten

Algemeen Regio nieuws

Vele vrouwen gaven gehoor aan de uitnodiging van leden van Vrouwennetwerk hun gast te zijn op Vriendinnendag in juni. Voor de uiterst creatieve activiteitencommissie van de Vereniging was dit initiatief een schot in de roos. Het doel was niet zozeer nieuwe leden te werven  als wel gewoon een vriendin te fêteren  op een lezing en een hapjesbuffet en haar en passant kennis te laten maken met Vrouwennetwerk.  Wat voorheen de Huisvrouwenvereniging heette heeft al lang haar stoffige imago afgeschud en mag zich verheugen in een nog steeds groeiend aantal leden, dat nu al op 300 staat.

Na een warm welkomstwoord door voorzitster Ria Vergouwen met aan de literatuur ontleende verwijzingen naar vriendschap, volgde een uiterst boeiende lezing over Mati Hari door Drs. Willy Atema.  Nu hebben wij visioenen over de glamour en luxe die haar omringde, maar in feite had zij een zeer ongelukkige, armoedige jeugd en koos  zij uiteindelijk voor een rijke oudere echtgenoot.  Toen haar eerste kind overleed en het huwelijk strandde, moest ze zich als alleenstaande vrouw staande houden.  Ze trad op als exotische, spaarzaam geklede danseres, boekte grote successen en werd als maîtresse het pronkjuweel van veel invloedrijke en vermogende mannen.  Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontstonden er geruchten dat zij spioneerde voor de Duitsers. Dat leidde tot haar arrestatie, veroordeling en executie in Frankrijk in 1917.

Haar imago was alles behalve stoffig en huisvrouw was ze zeker niet, maar toch bleef ze op de een of andere manier afhankelijk van een man. En dat is wel een grote omwenteling geweest de afgelopen eeuw, de zelfstandigheid van de vrouw. Dat klonk ook hier en daar door tijdens het buffet. Waar men vroeger het eten opdiende als manlief thuiskwam, hoorde je meer dan eens de opmerking:  "mijn man moet zich vanavond maar even redden met een kliekje". 

Want wat doe je als goede gastvrouw? Je onthaalt je gasten natuurlijk op het beste en daaraan voldeed het uitgebreide hapjesbuffet verzorgd door het Eiland van Ome Niek  perfect.  Het was zeer een geslaagde middag, daarover waren zowel leden als vriendinnen het roerend eens. 

Meer info: www.vrouwennetwerkvoorschoten.nl/

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 57 minuten geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 1 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 1 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 6 uur geleden
Afbeelding
Voorschotense Krant morgen in de bus en nu al online 18 uur geleden