Foto: René Zoetemelk
Foto: René Zoetemelk

Het Weekend van Voorschoten 2018

Algemeen Evenementen

De 20e editie van Het Weekend van Voorschoten is anders dan anders maar nog steeds boordevol met activiteiten. Op 7, 8 en 9 september staat het dorp vol van muziek, vrijwilligers, verenigingen, cultuur, oldtimers, kunst maar vooral gezelligheid. 

Het allereerste Weekend van Voorschoten werd in 1999 georganiseerd. In de loop der jaren is het evenement enorm gegroeid. In 2017 kwamen er zo'n 20.000 bezoekers. 
Dit jaar is er voor gekozen om dit jaar geen grote Evenementenhal op het Treubplein te zetten. Daarvoor in de plaats staan er zes podia in het dorp waar Voorschotens talent van zich laat horen. 

Het Weekend van Voorschoten trapt op vrijdag 7 september af met MusiCultura. Zij hebben klassiek duo Beth & Flo naar Het Kruispunt gehaald. Ervaar hoe klassiek ook kan zijn.  Op zaterdag is er de verenigings- en vrijwilligersmarkt. Zo'n 100 (sport) verenigingen en organisaties geven op de Voorstraat, Schoolstraat en Treubplein, presenteren zich, geven demonstraties en zoeken die zo belangrijke vrijwilligers maar ook nieuwe leden. De Cultuurmarkt kende vorig jaar een première, dit jaar hebben maar liefst 35 verenigingen zich aangesloten bij het evenement  waar Voorschotense muziek- en cultuurorganisaties een voorproefje geven van het nieuwe seizoen. 
23 monumenten zetten de deuren open tijdens de Voorschotense Open. Natuurlijk hoort daar Kasteel Duivenvoorde bij. Het Kasteel is, als partner van Het Weekend van Voorschoten, beide dagen geopend. Publiek kan genieten van demonstraties, uitvoeringen en kinderworkshops verzorgd door Voorschotense kunst- en cultuurorganisaties. 

De zondag staat ook in het teken van de kunst. Kunstenaars van  diverse disciplines exposeren op de Schoolstraat en het Treubplein en geven demonstraties. De Kunstmarkt is een van de grootste in de regio. Zondag is ook Oldtimerdag. Een bijzondere Oldtimerdag want het evenement bestaat 25 jaar. Vanaf het middaguur zijn de oude maar blinkende bolides te bekijken in de Voorstraat en maak eens een ritje in een oldtimerbus. 

Dat alles is alleen maar mogelijk dankzij de sponsors van Het Weekend. Het bestuur dankt alle ondernemers en organisaties die Het Weekend ondersteunen. 

Het volledige programma is als volgt: 
Vrijdag 7 september
20.15    Beth & Flo, Pianistes met een vleugje theater, in Het Kruispunt, Schoolstraat 2. Toegang: € 15,-. Georganiseerd door Musicultura Voorschoten. 
21.30    DJ Dorine bij Het Wapen van Voorschoten aan de Voorstraat.

Zaterdag 8 september
10.30    Opening Het Weekend van Voorschoten door Burgemeester Bouvy-Koene. Zij opent tegelijkertijd de Cultuurmarkt. Die smaakte vorig jaar naar meer en dus wordt dit jaar de tweede editie gehouden met vrijwel alle Voorschotense muziek- en cultuurorganisaties. Zij geven op zes podia verspreid in het dorp een voorproefje van het nieuwe seizoen. 
10.30 – 17.00    Open Monumentendag: Dit jaar is het thema 'In Europa'.  23 Monumenten openen ook dit jaar weer de deuren. 
Kasteel Duivenvoorde is van 11.00 tot 17.00 uur geopend, leerlingen van groep 8 van de Voorschotense basisscholen vertellen anekdotes over de kasteelbewoners. 
10.00 – 17.00    De Voorschotense Kunst Kring organiseert een algemene ledententoonstelling met als thema 'In het teken van grafiek'. Locatie: Ambachts- en Baljuwhuis, Voorstraat 12, Voorschoten. 
11.00 – 16.00    Beluister het 18e eeuwse Mitterreitherorgel van de Laurentiuskerk aan de Leidseweg. Elk uur (m.u.v. 13.00 uur) wordt het orgel bespeeld door Richard Bot en Louise Hillen. In een korte lezing wordt over de geschiedenis van het orgel verteld en is er gelegenheid om achter de schermen van het orgel te kijken. 
11.00 – 17.00    Verenigings- en vrijwilligersmarkt in de Voorstraat en de Schoolstraat. Sport, zorg, politiek en andere organisaties presenteren zich en zoeken vrijwilligers. Neem een kijkje! En kids: maak een ritje door het dorp met het treintje van Sportfondsen Voorschoten. Dat kan van 11.00 tot 15.30 uur. Opstappunt is de kraam van Sportfondsen aan de Schoolstraat bij het Treubplein. 
11.00 – 17.00    Optredens van o.a. Balletstudio Giselle, Jeugdtheaterschool Theaterplaats, DoReMiFa, Laurentius en Klapwijk Drumschool op het Kinderplein op het Treubplein. 
12.00 – 16.00    De Cirkelbus rijdt elk uur langs monumenten als de Zilverfabriek en Kasteel Duivenvoorde. Ouderen en mensen die slecht ter been zijn kunnen opstappen bij de kraam van de Cirkelbus voor Het Kruispunt. 
12.00 – 17.00    Expositie Leidse Mondialen in Museum Voorschoten. De kunstacademie neemt de entreekosten voor zijn rekening waardoor de expositie niet alleen voor de Vrienden van het museum maar ook voor alle andere bezoekers gratis te bezoeken is. In de kleine zaal is de expositie '150 jaar Laurentiuskerk' te bekijken. 
13.00 – 15.00    Klassiek in de Marotzaal van Kasteel Duivenvoorde. Meer info: www.musantica.nl 
19.00 – 21.00    Live muziek op het terras van Restaurants La Casita en Va Bene in de Voorstraat.
21.30 – 24.00    Live muziek bij Het Wapen van Voorschoten met 'In The Pocket'. 
Ook in Café Lindeboom aan de Voorstraat speelt een band. 

Zondag 9 september
12.00 – 17.00    Kunstmarkt: Kunst in allerlei vormen en maten op de Kunstmarkt in de Schoolstraat en het Treubplein. Dus kijken, kijken en ... kopen mag ook! De kunstmarkt is met ruim 100 kramen een van de grootste in de regio. 
12.00 – 17.00    Oldtimerdag. Glanzende bolides uit vervlogen tijden! De Voorschotense Oldtimer Vereniging heeft ruim 100 vervoermiddelen van weleer, prachtig opgepoetst en met trotse eigenaars. Vraag gerust naar de technische kanten, de eigenaren vertellen graag.
Vanaf 13.30 tot en met 15.30 kan iedereen een ritje maken in NZH bus uit 1967. De start is elk uur vanaf de brandweerkazerne op het Burgemeester Van der Haarplein. Wees er snel bij want vol=vol! 
12.00 – 17.00     Expositie Leidse Mondialen in Museum Voorschoten aan de Voorstraat. Toegang is gratis. In de kleine zaal in de expositie '150 jaar Laurentiuskerk' te bekijken. 
12.15 – 16.00    Optredens Balletstudio Giselle, more than dance, en Jeugdtheaterschool Theaterplaats in de Schoolstraat, hoek Erasmusstraat. 
13.30 – 15.30    Shoeby Voorschoten, Schoolstraat 40, organiseert elk uur een modeshow met de nieuwste trends voor het najaar en winter. 
14.00 – 17.00    In en rond Kasteel Duivenvoorde zijn diverse demonstraties, uitvoeringen en kinderworkshops, verzorgd door verschillende Voorschotense kunst- en cultuurorganisaties. De expositie 'Het Verhaal' is natuurlijk ook te bekijken. 
15.00 – 19.00     Live muziek op het terras van Restaurants La Casita en Va Bene in de Voorstraat.

Het programma wordt ook gepubliceerd in Het Magazine van  Het Weekend van Voorschoten dat binnenkort huis-aan-huis wordt verspreid. Of kijk op www.hetweekend.nl

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant morgen in de bus en nu al online 8 uur geleden
Afbeelding
Fortgensschool schaakkampioen van district Leiden 9 uur geleden 1
Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 14 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 21 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 23 uur geleden