Afbeelding
Foto: TILDE

Nieuwe seizoen Jeugdtheater boordevol

Cultuur

Het programma voor het nieuwe seizoen van het Jeugdtheater is bekend. Op 1 september start de kaartverkoop. Meer informatie op filmtheatervoorschoten.nl/programma-jeugdtheater-2018-19/

Hieronder een overzicht: 

13 oktober 13.30 u
Poppentheater Koekla: Aladdin
Moes koopt op de rommelmarkt een oude olielamp. Zijn verbazing is groot als hij de lamp schoonmaakt en er een geest verschijnt. Een echte Djinn die belooft om al zijn wensen te vervullen. Moes heeft maar één wens: Koning worden, om zo de mensen in zijn land te kunnen helpen. De Djinn neemt hem mee en geeft hem de naam Aladdin. Gaat het Moes lukken om een echte koning te zijn?

Aladdin (4+) is een wondermooi sprookje uit duizend-en-een-nacht in een eigentijds jasje. In een synthese van poppenspel, goochelkunst en nieuwe media zoals animatie en projectie neemt Poppentheater Koekla het publiek mee op een reis van Oost naar West en vice versa. Met speciaal gecomponeerde muziek en prachtige poppen komt dit bekende Oosterse sprookje tot leven in een magische familievoorstelling voor iedereen vanaf vier jaar.
Leeftijdsgroep 4-8 jr
Duur van de voorstelling: 50 min.

1 december 10.30 u: Jacobus Wieman:  Koffer  vol kleuren
Er staat een koffer midden op het toneel. Wat zit daar in? Hoe kan die open? Als je erop klopt, klopt er dan iemand terug? Koos onderzoekt de koffer en vindt een kleurrijk verhaal. Met muziek, liedjes, poppen en heel veel kleur. Om al die kleuren te onthouden verzint Koos rijmpjes. Zoals:

Mijn schoen is groen,
Mijn laars is paars
en het touw is blauw.

De kleuren komen terug in een verhaal,
heel zacht en lief of met kabaal.

Koffer vol kleuren (3+) is een vrolijke poppentheatervoorstelling van de bekende professionele poppenspeler Jacbus Wieman waarin kinderen spelenderwijs kleuren leren. Het verhaal is interactief en herkenbaar. Samen met Koos vinden de kinderen alle poppen terug die in en rond het huis van oma woonden zoals de zusjes Groen en de Bonte Hond. Met het mannetje in de maan is het hele stel compleet en zingt iedereen mee met het slotlied.
Leeftijd: 3+ 
Duur van voorstelling ca 60 min. 

1 december 13.30 u: Jacobus WIeman: Elins huiskabouter
In Noorwegen wonen tomten: Huiskabouters. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Een paar keer per jaar vieren de huiskabouters feest met elkaar. Dan vertellen ze elkaar verhalen in plaats van dat ze het mensenhuis opruimen en dieren verzorgen.

Op zo'n avond luistert de kleinste tomte, Tjovik Torgusson - zeg maar Kleintje, naar zijn opa. Opa vertelt over de trollen die op deze feestavond in hun grot de schatten tellen die ze hebben gestolen. Kleintje wil zelf gaan kijken, want misschien kan hij voor Elin, het liefste mensenkind dat hij kent, een ketting vinden. Is dat wel een goed idee? Trollen zijn dan misschien wel dom, ze zijn ook best gevaarlijk...

Een spannend verhaal in de poppenkast! De bekende poppenspeler Koos Wieman laat zich voor zijn poppenspel in deze voorstelling inspireren door de Noorse sprookjestekenaar John Bauer (1882 - 1918).
Leeftijdsgroep: 4-6 jaar
Duur van de voorstelling ca 50 min.

12 januari 2019, 13.30 u: 
Peter van Dijk: Otjes Vader
Peter van Dijk speelt "Otje's vader", een muzikale bewerking van het boek "Otje" van Annie M.G.Schmidt. 
https://youtu.be/XK2FOLyUrMI
Leeftijdsgroep: 6+
De kok Tos staat achter het fornuis in de keuken van Hotel de Koperwiek. Eindelijk kan hij doen waar hij goed in is: koken. Tos heeft een dochtertje, Otje. En Otje is naar school, eindelijk. Hoezo eindelijk? Dat zit zo: Tos was al eerder kok in dit hotel, maar omdat hij geen papieren had, werd hij ontslagen. Dat zal Otje niet gebeuren. 

Terwijl Tos een lekkere fruitsalade maakt, vertelt hij hoe hij en Otje na zijn ontslag de wijde wereld introkken. Overal werden ze weggejaagd, omdat Tos geen papieren had. Geen koksdiploma, geen paspoort, geen rijbewijs, geen kampeer- of parkeervergunning, niets. En zonder papieren begin je niks. Hoe Tos uiteindelijk dan toch de trotse bezitter is geworden van De Koperwiek, het hotel waaruit hij eerst was ontslagen? Dat is een heel verhaal.

16 februari 2019, 13.30 u:
Houwtjetouwtje: Vos schept op
Leeftijdsgroep: 4+
Uit de keuken van Vos komen de heerlijkste geuren. Hij is een verrassing aan het koken voor Haas. Als Vos even weg is werpt Haas, stiekem, een blik in de pan. Vos is woest! Hij wil geen eten uit blik, hij kookt zelf alleen maar vers!

Vos houdt vooral van zoetigheid, Haas eet het liefst gezonde wortels. Dan bedenkt Vos, die gek is op eten én koken, een briljant plan: hij gaat een taart maken die lekker is én gezond. En de kinderen mogen meehelpen.

Een vertelvoorstelling met vrolijke poppen, opzwepende liedjes en verse ingrediënten! In de Vos en Haas trilogie (naar de beroemde boeken van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing), komt Houtjetouwtje met het derde verhaal in de reeks: Vos schept op, een culinaire voorstelling over langs elkaar heen praten, samen koken en lekker smikkelen en smullen.

9 maart 2019, 11.00 u:
Anne-Marie Volten en Sanne v.d. Horst: Babyconcert
https://www.studiodebakkerij.nl/zaalprogrammering/babyconcert_mrt17

23 maart 2019, 13.30 u:
TG De Jonge Honden: Help! Er ligt een krokodil onder mijn bed! (4+)
Naar het gelijknamige prentenboek van Ingrid & Dieter Schubert
Lotje ontdekt dat er een krokodil in haar slaapkamer zit. En wel onder haar bed! Ze merkt al snel dat hij niets kwaads van plan is. Samen met Karel de krokodil vermaakt ze zich op een eenvoudige en kinderlijke wijze, wat het nu juist zo bijzonder maakt. Wie gaat er bijvoorbeeld met een krokodil in bad? Of temt hem met een hoepel? Na het zien van deze voorstelling zou je hopen dat er een krokodil onder je bed ligt!
Een intieme voorstelling die nauw aansluit bij de belevingswereld van kinderen, over angsten voor het slapen gaan.

13 april 2019, 13.30 u:
Eva van den Bosch: Mijn kleine zeemeermin
Leeftijdsgroep: 4+
Heb jij wel eens gezwommen in de grote oceaan?
Ben jij wel eens oneindig ver op reis geweest?
Heb jij wel eens een echte piraat ontmoet?
En kun je mij daarover vertellen?

Ik ben geen gewoon meisje. Maar mijn moeder is wel een hele gewone moeder. Ze is mooi en lief en zingt prachtige liedjes over de zee.
's Avonds heb ik de mooiste dromen, over wonderlijke zeewezens en eindeloze golven.

Ik wil niets liever dan zwemmen in de zee. Het voelt als mijn thuis.
Vanuit mijn badkuip op zolder denk ik na over hoe het daar buiten is.
Waarom houdt mijn moeder me toch weg bij de zee?
Eén ding weet ik zeker: die reusachtige blauwgroene golven hebben er alles mee te maken…

En Lelie, een dappere kleine zeemeermin, duikt in zee. Op haar reis beleeft ze een spannend avontuur en ontmoet ze wonderlijke figuren, zoals een vreemde piraat en het oudste wezen van de oceaan.

Mijn kleine zeemeermin (4+) is een poëtische muziektheatervoorstelling over liefde, moed, de zoektocht naar je roots en het vormen van je eigen identiteit. Grappig, spannend en ontroerend. Met live harp muziek van Mai Flesseman en zang door Eva van den Bosch. Een familievoorstelling voor iedereen vanaf vier jaar.
https://youtu.be/iDAZjqLKqz4


18 mei 2019, 13.30 u:
Vlinders & co: 't Is tijd, klein konijn
Duur voorstelling ca 50 min.
Leeftijdsgroep:  3-6
Medewerkers: Casper Oorthuys, Luca Stappers, Arjen Dijkstra
Thema: (samen) koken en gezond eten, vriendschap, (prenten)boeken
https://youtu.be/r2DM8oX7O7E
illustratie: foto Joachim Kamoen
Klein konijn droomt van verre reizen met zijn eigen raket.
Ver weg naar nieuwe werelden, verre planeten, manen en sterren

Vlieg raket, vlieg.
Maar klein konijn 't is tijd voor school.
't Is tijd voor speelplein.
't Is tijd om te eten.
't Is tijd om te slapen.
't Is elke dag opnieuw tijd voor zoveel.
Nee klein konijn er is geen tijd om je raket te bouwen.
Tot op een dag klein konijn, wijze uil tegenkomt..

Een bijzonder aaibaar verhaal over tijd.. over geen tijd.. Maar vooral veel crea-ti-vi-teit.
Vlinders & Co maakt eigentijds poppentheater met speciaal voor de voorstelling gecomponeerde muziek. In deze lieve, muzikale poppentheatervoorstelling komen voor peuters en kleuters herkenbare zaken aan de orde als samen spelen, naar school en tijd (dagindeling).
Leeftijdsgroep: 3+, familievoorstelling
Duur van de voorstelling ca 50 min.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 4 uur geleden
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 8 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 13 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 18 uur geleden 27
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9