De 100-jarige mevrouw De Koning werd door wethouder Nanning Mol gefeliciteerd. Tekst en foto: Marjolein de Koning-Anker
De 100-jarige mevrouw De Koning werd door wethouder Nanning Mol gefeliciteerd. Tekst en foto: Marjolein de Koning-Anker

Een eeuw op deze wereld

Algemeen

Op 25 augustus 1918 werd Aat van der Velden in Dordrecht geboren. Honderd jaar later werd ze als Aat de Koning-van der Velden door familie, vrienden en loco-burgemeester Nanning Mol in de bloemetjes en cadeautjes gezet vanwege het bereiken van deze gedenkwaardige leeftijd.

Hoewel ze in Dordrecht opgroeide en daar haar man Henk leerde kennen, is ze al sinds december 1953 woonachtig in de Prins Mauritslaan in Voorschoten. Hiermee is ze de oudste bewoner -zowel in leeftijd als woonjaren- van deze straat. Voor ze in Voorschoten kwam  wonen was ze samen met haar man, die bij de KLM werkte, in 1947 uitgezonden geweest naar Nederlands Nieuw-Guinea. Hun oudste dochter was nog net in Dordrecht geboren, en in Nieuw-Guinea werd een tweeling geboren, en later, toen ze op Borneo woonden, nog een zoon. Tijdens hun verlof in 1953 werd de situatie in Nederlands Indië te riskant om terug te keren en zo zorgde de KLM voor een woning in Voorschoten. In dit huis werd in 1956 nog een zoon geboren.

Aat en haar man waren sportieve types en vóór ze kinderen kregen waren ze vaak al kanoënd in de Biesbosch te vinden, en waren ze beide lid van korfbalvereniging Deetos. Toen er eenmaal kinderen waren werd tennis hun favoriete sport en met het gezin werden vaak hele weekenden op de tennisbaan (Aeronauten en Forescate) doorgebracht. Het is dan ook niet vreemd dat zowel de kinderen alsmede kleinkinderen met het tennisvirus zijn besmet. Tennis heeft ze gedaan tot ze al ruim in de tachtig was!

De laatste jaren heeft ze thuiszorg omdat het lopen steeds moeizamer ging, maar als buitenmens bleef ze haar 'blokje om' achter haar rollator zo veel mogelijk doen. Door een ongelukkige val dit jaar kon ze haar honderdste verjaardag niet in de Prins Mauritslaan vieren zoals die sinds jaar en dag daar gevierd werd met een barbecue in de tuin (weer of geen weer) maar in verpleeghuis Leythenrode in Leiderdorp. 
 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Afsluiting Sijtwendetunnel van 28 april tot 18 mei 57 minuten geleden
De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 18 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 18 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 18 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 18 uur geleden