Afbeelding

Voorzitter Ondernemersvereniging Voorschoten: Zuinig zijn op onze bedrijventerreinen

Algemeen

Voor ons grootste bedrijventerrein de Dobbewijk werden al proefballonnetjes opgelaten voor woningbouw en meldden zich een Tattooshop en een bedrijf dat er Escaperooms wilde vestigen. We moeten echter zuinig zijn op onze bedrijventerreinen (ook de Rouwkooplaan en Hofweg) en die gereserveerd houden voor passende bedrijvigheid. Ik leg je graag uit waarom.

In de regio van Economie 071 (Leiden, daaraan grenzende gemeenten en Katwijk) zijn er volgens onderzoek (Stec groep januari 2018) 39 bedrijventerreinen circa 450 hectare (900 voetbalvelden) groot, goed voor 42.500 banen en indirect 10.000 banen. Die ruimte lijkt groot, maar is minder dan 10% van de oppervlakte van onze regio.

Er is onvoldoende ruimte voor uitbreiding of nieuwe vestiging van bedrijven. Volgens dit onderzoek is er behoefte aan ongeveer 100 hectare extra tot 2030. En daarbij is geen rekening gehouden met mogelijke extra behoefte als gevolg van de Brexit wanneer bedrijven het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) vanuit Londen naar Nederland willen volgen en zich bijvoorbeeld op het Bio Science Park of in de omgeving daarvan willen vestigen. En ook is geen rekening gehouden met andere onverwachte ontwikkelingen.

We zien om te kunnen voldoen aan de grote behoefte aan nieuwe woningen ook toenemende druk om bedrijventerreinen te transformeren naar woonlocaties. Voor acht bedrijventerreinen liggen er al concrete plannen. Verder is er ook in de regio's in de buurt (Duin- en Bollenstreek en Alphen en omgeving) een tekort aan bedrijfsruimte.

Willen we onze regio economisch vitaal houden zullen we dus in elk geval op de bestaande terreinen heel zuinig moeten zijn. Sommige bedrijvigheid (zakelijke dienstverlening e.d.) kan natuurlijk uitstekend in een woonomgeving worden ingepast en daar zijn we ook sterk voorstander van. Maar dat neemt niet weg dat veel bedrijven, zeker als ze veel verkeer en/of milieuhinder met zich meebrengen beter niet in een woonomgeving kunnen worden gehuisvest.

Daarom liever niet nog meer detailhandel en dienstverlening op deze terreinen en al helemaal geen omzetting naar woningen.

Frank ten Have, voorzitter Ondernemersvereniging Voorschoten

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant morgen in de bus en nu al online 4 uur geleden
Afbeelding
Fortgensschool schaakkampioen van district Leiden 5 uur geleden 1
Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 10 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 17 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 20 uur geleden