Afbeelding

Pilot thuis bezorgen nieuwe paspoorten

Politiek Politiek

De gemeente wil een pilot starten om nieuw aangevraagde paspoorten en ID-kaarten voortaan thuis te laten bezorgen zodat inwoners niet nog een keer langs de gemeentelijke balie hoeven te gaan. De bezorging wordt uitbesteed aan een professionele externe partij maar daardoor gaan de leges wel omhoog. 

Gedurende de pilot, die een jaar duurt, worden de leges met € 4,95 verhoogd. Dit bedrag dekt niet alle kosten. Wanneer na evaluatie blijkt dat deze proef wordt omgezet in een definitieve service vanuit de gemeente wordt de leges kosten dekkend gemaakt en verhoogt tot maximaal een bedrag van € 15,30.  

De officiële handelingen rondom het verlengen van het paspoort of ID-document moeten nog steeds door de ambtenaren van de gemeente worden verricht en inwoners moeten voor de aanvraag van een paspoort of ID-bewijs nog wel persoonlijk naar het gemeentehuis komen maar kunnen voor het ophalen kiezen voor thuis bezorging. 

De planning is om 1 maart met de pilot te starten en het hele kalenderjaar 2019 te laten doorlopen. De documenten worden van maandag tot en met zaterdag tussen 08.00 uur en 22.00 uur aan klanten aangeboden. Daarbij zal een tijdvak van vier uur aangeven worden waarbinnen het document zal worden aangeboden en men thuis moet zijn. 

In het derde kwartaal zal een evaluatie plaatsvinden waarbij gekeken zal worden naar de financiële en organisatorische gevolgen en zal worden bekeken of de invoering het gewenste effect heeft gehad.

Donderdag 24 januari praat de Commissie Burger&Bestuur over het voorstel. De raad buigt zich er eind januari over. 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant morgen in de bus en nu al online 3 uur geleden
Afbeelding
Fortgensschool schaakkampioen van district Leiden 5 uur geleden 1
Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 10 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 17 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 19 uur geleden