Het bestuur van Nut Voorschoten. Vlnr M. van Staalduine (voorzitter), J. Hemelaar, J.A. Buijss-De Graaff, G. Offringa en T. Nijhuis. Foto: Nut Voorschoten
Het bestuur van Nut Voorschoten. Vlnr M. van Staalduine (voorzitter), J. Hemelaar, J.A. Buijss-De Graaff, G. Offringa en T. Nijhuis. Foto: Nut Voorschoten

NUT van Voorschoten bestaat 150 jaar en geeft € 5.000,-

Algemeen

Al anderhalve eeuw ondersteunt het 'NUT van Voorschoten' culturele en maatschappelijke activiteiten in het dorp. Dat wordt gevierd op donderdagavond 27 juni 2019. Iedereen die in de afgelopen jaren is gesteund wordt hiervoor uitgenodigd. Ook organiseert het Nut een prijsvraag voor nieuwe voorstellen.

Voorschoten - Iedereen die een goed idee voor Voorschoten heeft, kan een voorstel indienen en dit op de feestavond toelichten. Als het plan, dat past binnen de criteria, als beste wordt beoordeeld, wordt deze tijdens het feest als winnaar uitgeroepen en krijgt direct een geldbedrag van 5000 euro. Meer details worden later bekend, onder andere via www.nutvoorschoten.nl.
Eind achttiende eeuw kwam in Nederland een beweging op gang die geloofde dat maatschappelijke problemen opgelost werden door een betere opvoeding en goed onderwijs. Jan Nieuwenhuijzen, predikant in Monnickendam, nam het initiatief tot het genootschap voor volksontwikkeling. Het doel was om mensen die daartoe zelf niet de mogelijkheid hadden, te helpen om kennis te verwerven door hen te voorzien van (school)boeken. De vereniging werd op 16 november 1784 in de doopsgezinde pastorie te Edam opgericht en kreeg als naam mee: Maatschappij tot Nut van 't Algemeen.

Al 150 jaar in Voorschoten
Het NUT van Voorschoten werd op 1 juli 1869 opgericht en is een van de 73 nog bestaande departementen van de "landelijke vereniging tot Nut van 't Algemeen" die werd opgericht in 1784 in Edam. Tot in de jaren 70 van de vorige eeuw was het NUT van Voorschoten een actieve vereniging. De oprichting van de Nutsschool is een van de bekendste resultaten van het NUT uit die tijd.

Wat doet het NUT nu?
De pot met geld die in het verleden is ingezameld, is nog niet uitgeput. Het geld wordt zo zorgvuldig mogelijk besteed met als doel 'het bevorderen van deelname van alle burgers aan het culturele- en maatschappelijke leven'. Iedere paar maanden kijkt het bestuur welke initiatieven het best aansluiten bij de doelstelling. Grote initiatieven als Jansland, Villa Voorschot, (Kinder)filmtheater, Paviljoen Duivenvoorde en de Bibliotheek zijn ondersteund. Daarnaast hebben ook veel kleine initiatieven een bijdrage ontvangen, bijvoorbeeld Kindermusicals, Voedselbank, Scouting Leiff-Ericsson, Miyo en het Museum. Ook krijgen scholen, BSO's en kinderdagverblijven jaarlijks een paar prentenboeken. De gemiddelde bijdrage lag rond de € 3.000,-.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 31 minuten geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 5 uur geleden 17
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 22 uur geleden 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland gisteren
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk gisteren