Zwembad Het Wedde. Foto: VSK
Zwembad Het Wedde. Foto: VSK

Voor de zomer besluit over Het Wedde

Politiek Politiek

Voorafgaand aan de behandeling van het voorstel om recreatief zwemmen in Het Wedde af te stoten, gaf wethouder Marcel Cramwinckel donderdagavond al aan dat het voorstel van de raadscommissie aanpassing behoeft. Hij komt voor de raadsvergadering van 31 januari met een nieuw voorstel en wil de plannen doorrekenen. Die resultaten zijn pas voor de zomer bekend. Voorlopig dus nog geen besluit over het zwembad. 

De raadscommissie heeft op basis van het rapport van de taskforce een advies uitgebracht. Het Wedde wordt efficiënt geëxploiteerd, daar is niets meer te bezuinigen. Maar zwemmen moet blijven in Voorschoten, daarover waren alle politieke partijen het eens. 

Voorschoten zit echter in een financieel lastige positie. De subsidie van 4 ton die jaarlijks moet worden betaald om het zwembad over te houden, is in het herstelplan gesneuveld. 'Kiezen we er voor om dat geld toch uit te geven aan het zwembad, dan gaat dat ten koste van andere projecten als de riolering of de bouwplannen', waarschuwt Cramwinckel. 

In het voorstel van de raadscommissie zijn drie opties genoemd: sluiten, recreatief zwemmen afstoten of kleinere nieuwbouw met sporthal en een externe partij voor exploitatie. 'Laten we eerst eens kijken hoeveel geld we daarvoor hebben', zegt Ad de Graaf van de PvdA. 'Dat is nou juist de fout die de raad elke keer weer maakt', reageert Adriaan Andringa van D66 furieus. 'Draai het om, voor hoeveel kan een externe partij het werk doen en kijk dan wat er financieel mogelijk is.' Andringa pleitte er ook voor dat bij nieuwbouw moet worden gekeken wat er met het zwembad in die tussentijd gebeurt. 'Het contract loopt in 2021 af. Een nieuw zwembad staat er niet zo maar, dat duurt jaren. Houden we Het Wedde dan open en wat kost dat?'

René Zoetemelk vroeg weer naar de kapitaallasten. 'In 2023 is het zwembad afgeschreven. Dan komt er € 317.000,- vrij aan hypotheeklasten.' Maar dat bedrag is gewoon weg volgens de wethouder. Glenn Zeelt van ONS wees nog naar Leiden. 'Het nieuw te bouwen zwembad daar heeft niet genoeg capaciteit. Wellicht kan Het Wedde uitkomst bieden.' Maar Cramwinckel heeft die optie al onderzocht. 'De kaarten zijn daar geschud, we moeten het zelf oplossen!'
 

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 14 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 15 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 15 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 15 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 20 uur geleden