Afbeelding

Verslag Ledenbijeenkomst PvdA

Algemeen

PERSBERICHT PvdA

Ledenbijeenkomst groot succes
Zaterdagmiddag 16 februari was het keldertje in het Ambachts- en Baljuwhuis omgetoverd in een heus PvdA-café. Voorzitter Jan-Paul Middelburg verwelkomde iedereen, leden en belangstellenden, waar bij ook raadsleden van andere partijen.

Gastspreker Wim Carabain sprak op persoonlijke titel over de kansen voor Voorschoten om een zelfstandige gemeente te blijven. Gezien allerlei ontwikkelingen in de regio, zoals de samenvoeging van veel gemeenten in Holland Rijnland en de wijze waarop Voorschoten de samenwerking in de Leidse regio wil vormgeven, verwacht hij niet dat Voorschoten via samenwerking op termijn zelfstandig kan blijven. Hij verwacht dat door de samenwerking met Leiden een uiteindelijke fusie dichterbij komt. Hij vindt dat een slechte ontwikkeling, omdat het op termijn beter is te fuseren met Wassenaar. Het is hem bekend dat Wassenaar daar nu niet voor open staat, maar dat kan veranderen. Een fusie met Wassenaar is onontkoombaar om de belangen van het gebied tussen Den Haag en Leiden met kracht te behartigen. Los van de discussie over zelfstandig blijven of fuseren, ziet Carabain voor het gemeentebestuur van Voorschoten een belangrijke taak weggelegd om vaart te maken met woningbouw. Dit is volgens hem de beste manier om een beter financieel draagvlak te krijgen voor het in standhouden van de voorzieningen.

Vervolgens presenteerden de Voorschotense PvdA-kandidaten Marjolijn Eshuis (nr. 10 voor provincie Zuid-Holland) en Bruno van Dunné (nr. 5 voor het waterschap van Rijnland) zich aan het publiek. De verkiezingen zijn op 20 maart 2019. Breng dan je stem uit. Marjolijn en Bruno hebben je stem hard nodig.

Marjolijn: "De afgelopen jaren werkte ik aan een sociale én groene gemeente. Veel uitdagingen gaan echter voorbij de gemeentegrenzen. De komende jaren staan het werken aan de energietransitie, wonen, bereikbaarheid, duurzame mobiliteit hoog op de provinciale agenda. De klimaatverandering heeft grote ruimtelijke, economische en sociale gevolgen. We zullen toe moeten groeien naar een nieuwe manier van leven, wonen en werken. Van de provincie wordt verwacht dat zij de regie neemt in deze transities, dat zij richting geeft, (ruimtelijke) prioriteiten stelt, aan kennisontwikkeling werkt en samen met gemeenten en waterschappen uitvoert. Dat betekent ook werken aan draagvlak onder de bevolking en aandacht voor een eerlijke verdeling van kosten. Het zijn trajecten die mij aan hart gaan en waar ik graag over meedenk".

Bruno van Dunné, Voorschotenenaar en kandidaat namens de PvdA voor het Waterschap Rijnland gaf aan wat zijn speerpunten voor de Waterschapsverkiezingen zijn: eerlijke lastenverdeling (kwijtschelding voor minima, lagere tarieven voor die woningen die voor het regenwater ontkoppeld zijn van het rioolstelsel), betere waterberging in het stedelijk gebied om hoosbuien op te vangen, aanpakken van bodemdaling door indrogen van de veenlagen, en uiteraard, schoon water voor mens en dier.
Tenslotte bracht fractievoorzitter Ad de Graaf verslag uit over enkele actuele politieke onderwerpen. Hij pleitte onder andere voor het vasthouden aan de 25% sociale bouw. Er moeten meer woningen komen voor jongeren, starters en gezinnen met een inkomen tot € 35.000. Wachttijden zijn lang, jongeren kunnen geen huis vinden en Voorschoten vergrijst.

In de discussie over een nieuwe Woonvisie en de Woonagenda 2019-2022 zal de PvdA zich hard maken voor een nieuwe beleidsregel ?sociale woningbouw die geldt voor ?nieuwbouwprojecten en voor de herontwikkeling van locaties. Die beleidsregel bepaalt dat bij nieuwbouwplannen van drie of meer woningen tenminste 25% sociale woningbouw wordt gerealiseerd.

PvdA-voorzitter Jan-Paul Middelburg gaf tenslotte het startschot voor de verkiezingscampagne voor de verkiezingen op 20 maart 2019.

Marjolijn Eshuis staat nummer 10 op de PvdA-kieslijst Provinciale Staten Zuid-Holland voor de verkiezingen op woensdag 20 maart 2019

Gezien worden, meedoen en mee beslissen 
Door mijn werk bij de Verenigde Naties en diverse ontwikkelingsorganisaties in o.a. China, India, Pakistan, Congo, Uganda en Nicaragua, weet ik hoe belangrijk het is dat je gehoord wordt, dat je mee kan doen in de samenleving. Conflicten in die landen zijn vaak terug te voeren op achterstelling van groepen. Denk aan het islamitische Pakistan waar religieuze minderheden, zoals christenen en hindoes, bedreigd en gediscrimineerd worden. In het hindoeïstische India leven de moslimminderheid en de kastelozen (Dalits) in de marge van de samenleving. Zij zijn veroordeeld tot de minst aantrekkelijke banen, de hogere kasten kijken stelselmatig op hen neer. Dat raakt aan je waardigheid als mens. Het is de realiteit in India, waar je kaste in grote mate je leven bepaalt. Aandacht voor hun positie en plek in de samenleving is cruciaal. Uiteindelijk gaat het erom dat je telt als mens en je een waardig leven kan leiden. Hoe mooi is het om te zien dat na veel investering Dalit vrouwen nu hun rechten kennen en zich durven uitspreken. Een aantal heeft zich verkiesbaar gesteld voor het lokale bestuur en maakt inmiddels deel uit van de gemeenteraad.   

'De boel bij elkaar houden'
Gelukkig is de situatie hier anders. Wij kennen deze uitwassen niet. Maar ook hier moeten we ervoor waken dat er geen tweedeling in de samenleving ontstaat. Inwoners met kansen en mogelijkheden, en anderen voor wie dat anders ligt. Toen Job Cohen als burgemeester van Amsterdam, 'de boel bij elkaar houden' als een belangrijke taak zag, werd daar lacherig over gedaan. Onterecht! Hij had goed in de gaten waar het in de kern om gaat: sociale cohesie, zorgen dat iedereen een stem heeft en mee kan doen. De PvdA ziet het belang van verbinding in de samenleving en werkt daaraan! 

Bruggen slaan en zoeken naar win-win situaties
Mijn ervaring bij het werken met uiteenlopende belangengroepen gebruik ik in de politiek. Op basis van wensen en verwachtingen van mensen probeer ik bruggen te slaan en zoek naar win-win situaties. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik de wijze waarop gemeente en inwoners op diverse plekken in het land een publieke voorziening zoals een zwembad of een culturele ontmoetingsplek met elkaar draaiende houden. Ik zeg niet dat deze formule overal werkt, maar stimuleer het nadenken over zulke oplossingen.

Goede en breed gedragen besluiten
Om tot goede en gedragen besluiten te komen hecht ik eraan bij de start van trajecten met politieke partijen, organisaties, inwoners en bedrijven te spreken over hun inzichten en standpunten. Het is zaak om te luisteren naar alle groepen, of ze nu een meerderheid of minderheid vertegenwoordigen. Dat betekent vroegtijdig samen optrekken, heldere kaders en het profiteren van ieders bijdrage. Dat is niet vanzelfsprekend, weet ik uit ervaring. In Voorschoten werken we daaraan, maar we zijn er nog niet.

Ik vind het belangrijk om in discussies onderwerpen goed te doordenken, en niet te snel conclusies te trekken. De centrale vraag bij discussies is meestal: wat is het probleem, is het ernstig, structureel? Wat zijn mogelijke oplossingen, zijn die uitvoerbaar en doeltreffend? Let maar eens op hoe politici soms snel met een mening klaarstaan, zonder goed geïnformeerd te zijn en zaken goed doordacht te hebben. 

Uitdagingen voorbij de gemeentegrenzen
De afgelopen jaren werkte ik aan een sociale én groene gemeente. Veel uitdagingen gaan echter voorbij de gemeentegrenzen. De komende jaren staan het werken aan de energietransitie, wonen, bereikbaarheid, duurzame mobiliteit hoog op de provinciale agenda. De klimaatverandering heeft grote ruimtelijke, economische en sociale gevolgen. We zullen toe moeten groeien naar een nieuwe manier van leven, wonen en werken. Van de provincie wordt verwacht dat zij de regie neemt in deze transities, dat zij richting geeft, (ruimtelijke) prioriteiten stelt, aan kennisontwikkeling werkt en samen met gemeenten en waterschappen uitvoert. Dat betekent ook werken aan draagvlak onder de bevolking en aandacht voor een eerlijke verdeling van kosten. 

Het zijn trajecten die mij aan het hart gaan en waar ik graag over meedenk. Mijn inzet: zorgdragen voor goede besluitvormingstrajecten, zorgvuldig doordenken van kwesties, samenwerken met inwoners, organisaties en andere partijen, én effectief communiceren!

Stem op 20 maart PvdA!  Sociaal & Groen!

Marjolijn Eshuis (MEshuis@voorschoten.nl)

Bruno van Dunné kandidaat Hoogheemraadschap van Rijnland

Voorschotenaar Bruno van Dunné staat nummer 5 op de PvdA-kieslijst van het waterschap van Rijnland voor de verkiezingen op woensdag 20 maart 2019.

Hij heeft in verschillende functies in het bedrijfsleven én binnen de overheid brede bestuurlijke en management ervaring opgedaan. Waterproblematiek, bodem- en grondwaterverontreiniging, risicomanagement, financieel management zijn stuk voor stuk onderwerpen die terugkeren in zijn verschillende functies.

Momenteel is hij strategisch adviseur bij grote stedelijke vervoersknopen. Van 2010 tot 2018 was hij directeur-bestuurder van Stichting Bodemsanering NS. Daarvoor van 2006 tot 2010 PvdA wethouder in de gemeente Voorschoten, na eerder daar een periode als gemeenteraadslid te hebben vervuld. Bruno was toen tevens dagelijks bestuurder van Holland Rijnland (samenwerkingsverband van 15 gemeenten) met water als onderdeel van zijn portefeuille. Hij is goed bekend met de waterketen en waterschappen. Ziet in Rijnland een organisatie die volop in beweging is, wil hier graag betrokken bij zijn en aan bijdragen.

Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

Een noodkreet van het bestuur. De 100e editie en het NK wordt dit jaar verreden maar hulp is hard nodig! Foto: Nelleke de Vries
Noodkreet vanuit het bestuur van de Kortebaandraverij 59 minuten geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 2 uur geleden
Afbeelding
Voorschotense Krant morgen in de bus en nu al online 14 uur geleden
Afbeelding
Fortgensschool schaakkampioen van district Leiden 15 uur geleden 1
Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 20 uur geleden