Gerard met zijn kleinzoon Remy, de foto is gemaakt in februari 2019. Foto: Ella Koerts-Hermsen
Gerard met zijn kleinzoon Remy, de foto is gemaakt in februari 2019. Foto: Ella Koerts-Hermsen

Memories... herinnering aan Gerard Koerts door Nico Fennes (Life in Letters)

Algemeen

Componist en mede-oprichter van Earth & Fire

Uit de Voorschotense Krant van maart (ook te lezen op www.voorschotensekrant.nl).

Storm and Thunder. De orgel- en mellotronklanken aan het begin van deze hitsingle uit 1971 gaven Earth & Fire die typische symfonische rocksound. Het is toetsenist Gerard Koerts ten voeten uit hoorbaar. De singles Love of Live en Maybe Tomorrow, Maybe Tonight hebben eveneens een dergelijke door Gerard gespeelde kenmerkende openingstune. Earth & Fire genoot van Nederland tot Japan bekendheid met tweelingbroers Chris (gitaar) en Gerard Koerts als de muzikale motor in de band en de populaire beeldschone Jerney Kaagman als frontvrouw.

Op veertienjarige leeftijd spelen Chris en Gerard beiden gitaar onder de naam The Singing Twins, dat later omgedoopt wordt in The Swinging Strings. De recente 'sixties' expositie van het museum Voorschoten toonde een foto van The Swinging Strings met Chris en Gerard gekleed in jasje & dasje, een kledingtrend van popgroepen midden jaren zestig. Hans Ziech (basgitaar) en Cees Kalis (drums) voegden zich bij de band, die nog eens van naam veranderde om op 23 november 1968 door te gaan als Earth & Fire. De astrologische elementen aarde en vuur verklaren deze goedgekozen nieuwe naam van de band. Chris en Gerard beiden vuurmensen en de andere bandleden vallende onder het element aarde. In 1969 trad Jerney Kaagman tot de band toe. Mede door haar prachtige stem brak Earth & Fire landelijk door met de single Seasons, geschreven door George Kooymans van The Golden Earring.

De succeskoers van Earth & Fire was ingeslagen. Het ene na het andere nummer, geschreven door de gebroeders Koerts, rolde van de planken. De groep had interesse in de mellotron, een elektrisch toetsinstrument waarbij het geluid geproduceerd wordt door het met de toetsen laten afspelen van op stukjes magneetband opgenomen geluidsfragmenten. In Engeland werd er een aangeschaft en aan het instrumentarium van Gerard toegevoegd. Op Memories, de in 1972 geproduceerde nummer-één-hit, is de mellotron van Gerard goed hoorbaar. De band stond regelmatig in de hitparades en maakte in 1979 nationaal en internationaal furore met het nummer Weekend. De single stond drie weken nummer één en 13 weken lang in de nationale hitparade en daarnaast hoog in de hitlijsten van Zwitserland, Duitsland, Portugal en Denemarken.

Na het succes van Weekend wierp Chris zich op zijn studie musicologie, waarna ook Gerard in 1983 Earth & Fire verliet. Gerard kocht met Chris een muziekstudio waar zij muziek produceerden voor andere muzikanten. De Regenboog is zo'n productie die in samenwerking is geschreven met Henk Westbroek, Ab Tamboer en Chris. Gerard schreef daarnaast met Chris en Ab Tamboer nummers voor Kinderen voor Kinderen. In 1988 kwamen Gerard en Chris met Marcel van der Lans terug als het Earth and Fire Orchestra en namen nog eens twee nieuwe albums op.

In 2017 en 2018 kwam Earth & Fire opnieuw onder de aandacht. Zangeres Marieke Eelman toerde met haar band de Nederlandse theaters langs om met een live-rockshow - de 'Invitation to the sound of Jerney Kaagman and Earth & Fire' - een hommage aan Jerney en Earth & Fire te brengen. Marieke en haar band toonden met recht dat Earth & Fire een van de populairste bands uit de Nederlandse popgeschiedenis is. Er is overwogen de rockshow naar Voorschoten te halen, maar het idee sneuvelde voortijdig.

Gerard overleed woensdag 20 februari op 71-jarige leeftijd in Frankrijk waar hij de laatste jaren met zijn gezin woonde. Na het nieuws van zijn overlijden haal ik in gedachte die fabuleuze jaren '70 terug door het hele Earth & Fire repertoire van voor naar achter te beluisteren. Chris en Gerard woonden in die tijd in de Voorschotense Nassauwijk. Met hun baarden en lange steile haren waren de ruw uitziende jongens Koerts verschijningen in ons dorp en een opvallend contrast op de bühne naast Jerney in haar strakke glimmende outfits. Voor ons, jeugdigen uit de jaren '70, was Earth & Fire een Voorschotense band. Ook al kwamen niet alle bandleden uit ons dorp, wat waren we trots dat die succesvolle progressieve rocksongs van hier kwamen, althans zo zagen we dat. Met het overlijden van Gerard Koerts zijn we dan ook een belangrijk persoon uit Voorschotens culturele erfgoed kwijtgeraakt. We danken Gerard voor zijn muzikale oeuvre en zelf luister ik nog een keer naar een van de Earth & Fire nummers: Memories.

Earth & Fire in 1971 (foto: website Earth & Fire fanclub)

Nieuws overzicht

Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 1 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 7 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 10 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten gisteren
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 17 apr, 13:42