Esmée van Herk. Foto: John Brussel
Esmée van Herk. Foto: John Brussel Foto: JOHN BRUSSEL

Van Herk zoekt naar evenwicht bij sociale woningbouw

Politiek Politiek

(persbericht) De Raad van Voorschoten gaat donderdag 4 april stemmen over de voorliggende woonvisie 2019-2022. Het College van Voorschoten heeft een ambitieuze woonvisie 2019-2022 voorgelegd, waarbij de doelstelling van 25% sociale huurwoningen bij nieuwbouw centraal staat. De ambitie gaat, en dat is begrijpelijk door de te grote vraag naar deze woningen, zo ver dat, men de totale sociale huurvoorraad door toevoeging van 150 extra sociale huurwoningen op 25% wil krijgen. Daarbij staat er bovendien in de woonvisie dat groen zoveel mogelijk groen dient te blijven en de nieuwe woningen dienen te voldoen aan de eisen van duurzaamheid en liefst ook allemaal van het gas af in 2030.

Van Herk begrijpt de ambitie, sociale woningbouw is voor haar ook erg belangrijk, zodat onze jeugd en ouderen, een betaalbare woning kunnen vinden dichtbij hun ouders of kinderen. De sociale woningbouw dient volgens van Herk, zoveel mogelijk aan de inwoners van Voorschoten op de wachtlijst ten goede te komen.
Deze ambitie kan helaas niet tegen elke prijs, de doelstellingen die voorliggen is een te kostbare opgave voor Voorschoten, omdat Voorschoten enige tijd onder financieel toezicht heeft gestaan. De vraag naar goedkope woningen in Voorschoten stijgt al minstens 30 jaar uit boven het aanbod. De kosten van goedkope woningen worden meestal niet door de markt gedragen en komt het direct neer op de wooncorporatie of de gemeente!

Maar zonder ambities, geen mooie doelstellingen en zullen we dus creatief met de schaarse buitenruimte, maar ook de beperkte financiële middelen dienen om te gaan en op zoek moeten naar de door van Herk al genoemde kleinere wooneenheden. Welke woonoppervlakte heeft iemand minimaal nodig om goed te kunnen leven. Een mooi project daarin is het Nico van der Horst park aan de overzijde van Hofwegbrug. Waarom mag een eenpersoonshuishouden in een eengezinswoning wonen die gesubsidieerd wordt door de gemeente. Kleinere woningen kunnen ervoor zorgen dat er binnen de beperkte middelen meer woningen voor starters gebouwd kunnen worden.

Er staan in Voorschoten een aantal woningbouwprojecten op het programma waar snel gestart mee dient te worden. Denk hierbij aan het Segaar/Arsenaal terrein (100 woningen), de Moedergods (36 ouderenwoningen), maar ook eventueel het MOC-terrein en wellicht de herinrichting van bijvoorbeeld de sporthal. De nieuwe Omgevingswet komt eraan, waarbij burgerinspraak voorop staat. Geef de inspraak de duidelijke kaders mee (er dienen 100 woningen te komen en aan u is de vraag hoe en waar en in welke vorm), zodat niemand gefrustreerd raakt in het proces en er geen verdere vertraging optreedt.

Ofwel van Herk is voor sociale woningbouw, maar niet tegen iedere prijs. Laat Holland Rijnland ook zijn eigen sociale woningbouw verder ontwikkelen, zeker zolang we in een scheef woonverdeelsysteem zitten. Van Herk blijft dus kritisch richting het college over de ontwikkelingen en het beleid rondom de zeer gewenste goedkopere woningen, omdat we geen dief van onze eigen portemonnee willen zijn. 
 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 1 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 5 uur geleden 17
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 22 uur geleden 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 27 mrt, 13:31
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 27 mrt, 13:24