Foto: Provincie Zuid-Holland
Foto: Provincie Zuid-Holland

Unieke verkeersoplossing Rijnlandroute Leiden-West

Algemeen

Bij Leiden-West (N206/A44) komt tijdelijk een nieuwe verkeerssituatie in de vorm van een gevlochten diamantaansluiting die nieuw is in Nederland. Aannemerscombinatie Comol5 heeft de oplossing bedacht in opdracht van de provincie Zuid-Holland om de aansluiting Leiden-West bereikbaar te houden tijdens de aanleg van de RijnlandRoute. 

Vanaf 27 mei sorteert het verkeer gedurende 2,5 jaar eerder links voor op de aansluiting Leiden-West. Hierdoor rijdt het verkeer over een korte lengte aan de linkerkant van de weg. Met behulp van verkeerslichten, belijning, verkeersborden, barriers en zichtschermen tussen de rijstroken wordt het verkeer in goede banen geleid. Zo'n verkeerssituatie wordt in Amerika al vaker toegepast. Het verkeer hoeft elkaar minder vaak te kruisen. Het gevolg is dat het verkeer tijdens de werkzaamheden aan de RijnlandRoute veilig en goed blijft doorstromen. 

Veilig, overzichtelijk en duidelijk
De toepassing van deze verkeersoplossing in Leiden-West is vooraf door een panel van verkeersexperts en weggebruikers getest op veiligheid, overzichtelijkheid en duidelijkheid. Met behulp van deze simulatie kan de weggebruiker alvast vier routes van de aansluiting verkennen. 

Ombouw naar tijdelijke situatie
Om de huidige aansluiting naar de tijdelijke situatie om te bouwen, vinden er in de nachten voorafgaand aan de ombouw voorbereidende werkzaamheden plaats. Daarvoor is het aantal rijstroken per richting beperkt in de nachtelijke uren. Meer informatie over de planning van deze ombouw is begin mei bekend.
Net als nu zijn er in de tijdelijke situatie ook 2 x 2 rijstroken beschikbaar voor gemotoriseerd verkeer. Voor fietsers en voetgangers zijn er aparte paden. Zij worden al sinds medio maart met borden omgeleid. 

Definitieve inrichting aansluiting Leiden-West
Op de aansluiting Leiden-West staat het verkeer nu regelmatig vast. Daarom wordt deze, als onderdeel van de RijnlandRoute, opnieuw ingericht. In de definitieve situatie, vanaf 2022, komen er aparte op- en afritten naar en van de A44 in de verschillende richtingen. Hierdoor worden verkeersstromen zoveel mogelijk gescheiden en kan het verkeer beter doorstromen, dankzij vrije rechtsaf bewegingen hoeft verkeer elkaar minder te kruisen. 

Voor fietsers komt er een fietstunnel door Leiden-West. Daardoor kunnen fietsers hier in de toekomst ook veiliger en sneller doorrijden.
 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 4 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 8 uur geleden 23
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 27 mrt, 13:31
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 27 mrt, 13:24