Duinwachter Joeri vertelt meer over de 6812 verschillende soorten planten en dieren die leven in Nationaal Park Hollandse Duinen, met eigen ogen te zien in onder andere de Libellenvalei. Foto: Park Hollandse Duinen
Duinwachter Joeri vertelt meer over de 6812 verschillende soorten planten en dieren die leven in Nationaal Park Hollandse Duinen, met eigen ogen te zien in onder andere de Libellenvalei. Foto: Park Hollandse Duinen

Internationale pers onder de indruk van Hollandse Duinen

Algemeen Regio nieuws

Afgelopen vrijdag 17 mei ontving Nationaal Park Hollandse Duinen 16 internationale bloggers, vloggers en journalisten. Dit als onderdeel van de internationale campagne van het Nationale Parkenbureau in samenwerking met NBTC die woensdag 15 mei van start ging. Doel van deze campagne is om toeristen te inspireren met bijzondere natuurbelevenissen in Nederland. 

Door deelname aan deze campagne werkt Nationaal Park Hollandse Duinen (waarin Voorschoten ook is opgenomen) nationaal en internationaal aan de versterking van de gebiedsidentiteit. Aandacht voor wat minder bekende plekken is daarbij belangrijk, onder meer voor een betere spreiding van bezoekers over de gebieden. Dit kan goed, want Nationaal Park Hollandse Duinen is een uniek en divers gebied waar landgoederen, duinen, bollenvelden, veenweiden, dorpen en steden elkaar afwisselen. Dat bijzondere  natuurbelevingen mogelijk zijn in één van de dichtstbevolkte gebieden van Nederland, hebben de internationale bezoekers vrijdag zelf ervaren. 

Een fietstocht vol beleving 'waar natuur stad en zee verbindt'
De gasten legden een route af die voor iedereen toegankelijk is. Heel Hollands reden ze per elektrische fiets vanaf Den Haag CS langs een groen lint van stad, natuur, cultuur en strand. De eerste stop was in het Haagse Bos waar Staatsbosbeheer-boswachter Jenny vertelde over het belang van ecologische verbindingen en een toegankelijke natuur in de stad. Op de Waalsdorpervlakte vertelde Dunea-duinwachter Marco over het belang van de herdenkingsplek van WOII, waarmee de verbinding tussen landschap en cultuurhistorie werd geïllustreerd.

'Wow, this is very Instagrammable'
Via één van de iconen van het nationaal park, bezoekerscentrum De Tapuit in Meijendel, fietste de groep naar de pure beleving van de Libellenvallei – waar een boomkikker op veel aandacht kon rekenen - en vervolgens naar het strand met uitzicht op Scheveningen. Op de Prinsenberg werd met uitzicht op de  stad, natuur en zee de onderlinge verbinding voelbaar.  

Nationaal Park Hollandse Duinen
Nationaal Park Hollandse Duinen beslaat het brede Zuid-Hollandse kustgebied van Hoek van Holland tot Hillegom, inclusief Voorschoten. Het is ook de naam van de stichting waarbinnen Dunea, Staatsbosbeheer en provincie Zuid-Holland samenwerken met gemeenten, terreinbeheerders en anderen om stad, natuur, cultuur, landschap en zee te verbinden voor iedereen. Het doel is het gebied, bestaande uit oude en jonge duinen in een stedelijke omgeving, veerkrachtig, aaneengesloten en beleefbaar te maken en te houden. Daarvoor verbinden we partijen en gebieden, versterken we samen de kwaliteit van de natuur en verankeren we de waarde in hoofden en harten van mensen. Vanuit de overtuiging dat beschermen en ontwikkelen van de unieke natuur, het (duin)landschap en erfgoed op grote schaal nodig is voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier. 
 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant morgen in de bus en nu al online 5 uur geleden
Afbeelding
Fortgensschool schaakkampioen van district Leiden 6 uur geleden 1
Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 11 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 18 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 20 uur geleden