Wijkagente Mirjam van der Zee. Foto: René Zoetemelk
Wijkagente Mirjam van der Zee. Foto: René Zoetemelk

Wijkagente Mirjam van der Zee (39) overleden

Algemeen 112

De redactie is geschokt door het plotselinge overlijden van wijkagente Mirjam van der Zee. Mirjam was jarenlang wijkagente in Voorschoten met als specialisatie 'jeugd'. Ze heeft heel wat 'boefjes' op het rechte pad weten te krijgen. 

Rondom oud en nieuw ging Mirjam, samen met de burgemeester, langs alle basisscholen om de kinderen op de gevaren van vuurwerk te wijzen. Ze wist ze voor het leven te raken. 

Mirjam was ook een stoere vrouw. Reden voor de redactie van de Voorschotense Krant om haar op de allereerste cover van de krant, in november 2016, te zetten. Ze wilde daar graag aan meewerken en de cover heeft de krant direct op de kaart gezet. Het interview dat we met haar hadden is hieronder gepubliceerd. Daaruit blijkt haar passie voor mensen en kinderen in het bijzonder. De laatste jaren werkte Mirjam bij de Politie Leidschendam-Voorburg. 

De redactie wenst haar familie, vrienden en collega's veel sterkte met het verwerken van dit verlies. 

Ellen de Vette en Marjolein Altena

Boeven vangen is het leukst, hulp verlenen is het mooist

'Ik heb een fantastisch beroep'
Op de vraag 'weet je waarom je aangehouden bent', antwoordde een jonge knul nog niet zo lang geleden: 'ja, omdat ik niet naar Mirjam luisterde.' Mirjam van der Zee is wijkagent en jeugd coördinator van de politie. Ze rijdt rond op een motor en dat maakt indruk op jong en oud maar daar is ze zich vaak niet van bewust.

door: Marjolein Altena

Voorschoten - Vrouw zijn in het politievak kan een voordeel zijn. 'Als vrouw kun je wel vaak de angel uit een situatie halen', zegt Mirjam. 'Vooral bij jongeren. Dat merk je als ik op de motor aan kom rijden. Eerst roepen ze 'hey meneer' en zodra ik mijn helm afzet is het 'oh, sorry'. En dan komt gelijk het gesprek op gang. Een vrouw op een motor, daar willen ze meer van weten!'

Paarden en motoren
'Politie en paarden, dat waren mijn passies, al van kleins af aan. De bereden politie leek me wel wat maar in de loop der jaren kwam er een passie bij: motorrijden.' En dus haalde de oud-leerling van het Vlietland-college, destijds aan de Van Beethovenlaan in Voorschoten, haar motorrijbewijs zodra ze dat kon.
In 2000 ging ze naar de politieschool, haalde haar politie diploma en ging de straat op. In 2010 werd ze wijkagent in Noord-Hofland. Nu rijdt Mirjam voor haar werk op een BMW en privé op een Ducati.

Boeven vangen
'Het leukste is boeven vangen. Ja, ik heb er nogal wat aangehouden. En nee, daar kan ik niet alles over vertellen maar ooit kregen we een telefoontje van een oudere dame. Zij vermoedde dat haar hulp geld en sieraden van haar stal. Ik ging naar haar toe om de aangifte op te nemen maar had mijn motor een eindje verderop geparkeerd. Terwijl de vrouw en ik in gesprek waren, kwam de hulp binnen. Ik had direct bewijs en een heterdaadje!'

Hulpverlening
'Hulpverlening is het mooist van mijn vak. Een paar jaar geleden mocht ik assisteren bij een reanimatie van een baby. Onder politiebegeleiding en met gillende sirenes werd het baby'tje naar het ziekenhuis vervoerd. Het zag er niet goed uit en dat raakte me enorm omdat ik zelf ook moeder ben. Het meisje heeft het gelukkig gered. Ze gaat inmiddels naar school. Ik heb haar pas toevallig gezien en dat is bijzonder.'

Hangjongeren
Sinds kort is Mirjam ook jeugdcoördinator. 'Jongeren moeten een eigen plek hebben vind ik. Zoals het teerveldje achter de sporthal de Vliethorst. Maar overlast moet er niet zijn. Als dat wel zo is moet er een goede samenwerking zijn tussen gemeente, CJG, jongeren, politie, ouders en jongeren zelf waarin iedereen zijn/ haar verantwoordelijkheid neemt. We investeren veel in jeugdproblematiek. Zowel strafrechtelijk als op het gebied van hulpverlening. Zo pakken we dealers op en proberen de jongeren de goede kant op te krijgen als het gaat om drugs- alcoholgebruik.

Vuurwerk
Preventie is noodzakelijk Vlak voor oudejaarsavond ging Mirjam in voorgaande jaren geregeld samen met bureau HALT de scholen af om de regels rondom vuurwerk uit te leggen. 'Kijk, als je legaal vuurwerk veilig afsteekt, kan er weinig gebeuren. Maar er is steeds meer illegaal vuurwerk in de omloop. We hebben gelukkig allerlei manieren om het te onderscheppen.

Die klasbezoeken werken goed alhoewel de kinderen mijn vuurwapen en de kogels vaak nog interessanter vinden dan het verhaal over vuurwerk', lacht Mirjam. 'Dan hoor ik vaak dat het stoer is. Zelf ben ik daar niet zo mee bezig. Ik heb gewoon een fantastisch beroep!'
 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 12 uur geleden
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 15 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 21 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 28 mrt, 09:00 27
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9