Afbeelding

Voorschoten Lokaal niet akkoord met kaders financiën

Politiek

PERSBERICHT

Vlak voor de vakantie heeft de gemeenteraad de kaders voor de begroting van de gemeente vastgesteld.

De kaders gaan uit van een structureel tekort op de begroting, dat aangevuld wordt met eenmalige maatregelen: de verkoop van vastgoed, minder afschrijven en gebruik reserves.

Met deze aanpak worden de problemen niet kleiner. Ze worden vooruitgeschoven. Maar het probleem is niet weg.

Voorschoten Lokaal wil dat de tering naar de nering gezet wordt en dat de schulden afgelost worden. Alleen dan komen we uit de neerwaartse spiraal van gaten vullen en creatief boekhouden.

Vijftien jaar geleden was Voorschoten een rijke gemeente, met tientallen miljoenen op de bank en een sluitende begroting. Nu is er een structureel tekort op de begroting en staan we tientallen miljoenen in het rood.

Hoe dat zo gekomen is, staat keurig uitgelegd in de kadernota.

Wat is er eigenlijk aan de hand?

De uitgaven zijn volgens een analyse van de provincie 4,8 miljoen hoger dan de inkomsten. En de gaten worden gevuld met de verkoop van tafelzilver. Het onderhouds- en voorzieningenniveau is al verlaagd; het Cultureel Centrum moet dicht en subsidies omlaag.

Het college en de meerderheid van de gemeenteraad kiezen voor pappen en nathouden. We halen wat uit de reserves en we schrijven minder af. Zo ontstaat er weer wat ruimte. Maar het blijft een trucje.

Voorschoten Lokaal wil dat de structurele uitgaven lager zijn dan de structurele inkomsten. Zo komt er ruimte om de schulden af te lossen.

Wat nodig is, is lef. Lef om kosten kleiner te maken. Lef om tegen besluiten uit het verleden te zeggen: dat doen we niet! Want zeg nou eerlijk; wie zou het erg gevonden hebben wanneer we de 1,2 miljoen voor de vervanging van vuilnisbakken niet zouden hebben uitgegeven?

Gewoon het lef om bij iedere uitgaaf te kijken of het nu nuttig en noodzakelijk is. Want dat gaat thuis ook zo. Wanneer kosten stijgen en inkomsten omlaaggaan, maakt u keuzes. U blijft niet op de oude voet verder gaan.

Het is belangrijk om te beginnen met af te lossen. Juist nu, omdat de rente nu erg laag is. Per procent dat de rente stijgt, kost dat de gemeente bijna een half miljoen structureel per jaar. Dat kunnen we niet hebben.

Nieuws overzicht

Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 2 uur geleden 12
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 20 uur geleden 8
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 22 uur geleden
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 22 uur geleden
Tamim Haqparast en Shah Wali laten u in hun nieuwe restaurant Meydani graag kennismaken met de authentieke oosterse keuken. Foto: Vsk
Geniet bij Meydani van de authentieke oosterse keuken 27 mrt, 10:13 2