Pittige discussies tussen raadsleden uit de Leidse regio. Foto: Sleutelstad
Pittige discussies tussen raadsleden uit de Leidse regio. Foto: Sleutelstad

Raadsleden Leidse regio praten over samenwerking

Politiek Politiek

Een fusie van gemeenten in de Leidse regio gaat 'op termijn wel gebeuren'. Dat is wat burgemeester Emile Jaensch in Oegstgeest op straat van zijn inwoners hoort. Woensdagavond deelde hij dat met een vijftigtal raadsleden, wethouders en gemeenteambtenaren dat voor de gelegenheid naar Voorschoten was afgereisd. Sleutelstad maakte een reportage. 

De hernieuwde kennismaking tussen raadsleden uit de Leidse regio resulteerde in een bijzondere mix van wederzijdse interesse, diepgeworteld ongenoegen en een van tijd tot tijd fel debat. 

Voor de verkiezingen van vorig jaar was er de intentie tot intensieve samenwerking bij vrijwel alle gemeenten aanwezig, na de verkiezingen is er eigenlijk weinig meer gebeurt. 'De colleges praten wel maar de raden niet. En na de verkiezingen zijn er veel nieuwe mensen in de gemeenteraden gekomen, hoe ga je daarmee aan de slag', zegt burgemeester Bouvy-Koene tegen Sleutelstad. 'Wat staat er te gebeuren, wat moet er veranderen en verbeteren en hoe gaan we samen verder. Het blijft ingewikkeld, er spelen emoties mee, dingen die in het verleden zijn gebeurd en opvattingen van inwoners. Maar er liggen wel een aantal flinke opgaven, duurzaamheid, woningbouw economie, die moet je verbinden en hoe doe je dat. Wij vonden dat er weer een beetje vaart in moest komen.' 

De bijeenkomst afgelopen woensdag in het Cultureel Centrum Voorschoten werd georganiseerd door de gemeentes Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude. De raadsgriffiers uit die plaatsen hebben de koppen bij elkaar gestoken nadat een motie waarin werd opgeroepen om de regionale samenwerking weer op te pakken in hun gemeenteraden met grote meerderheden werd aangenomen. De gemeenteraden van Leiden en Leiderdorp zagen een hernieuwde kennismaking tussen gemeenteraadsleden niet zitten en brachten de motie niet in stemming. Het gevolg was dat er vanuit die gemeentes geen bijdrage is geleverd in de organisatie van de avond.

In de wandelgang werd daardoor gesproken over 'een valse start', maar dat gevoel maakte al snel plaats voor tevredenheid toen bleek dat er toch zo'n vijftig personen, waaronder ook uit Leiden en Leiderdorp, op de regioavond waren afgekomen. "In Leiden leeft de wens om tot een fusie te komen", sprak burgemeester van Oegstgeest Emile Jaensch de aanwezigen namens de regiogemeenten toe, "maar in de coalitieakkoorden van de andere gemeenten staat zelfstandigheid duidelijk benoemd. Ik verwacht dat dit ook bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen een belangrijk thema zal zijn."

Lees het volledige artikel, inclusief de interviews met betrokkenen uit alle gemeenten op sleutelstad.nl/
 

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 3 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 3 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 3 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 3 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 8 uur geleden