Afbeelding

Zilverschoon Nieuwe expositie Museum Voorschoten

Algemeen

"Zilver door en voor vrouwen"

Van 5 oktober 2019 tot en met 26 januari 2020 belicht Museum Voorschoten de medewerksters en de clientèle van de Zilverfabriek. Door samenwerking met het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven worden objecten uit beider collecties getoond. Deze zowel letterlijk als figuurlijk schitterende tentoonstelling is zeer de moeite waard om te bezoeken. Niet alleen voor Voorschotenaren maar voor een ieder die de schoonheid van zilver waardeert.

Altijd heeft zilver tot de verbeelding gesproken, als betaalmiddel maar vooral als versiering. Daar waar goud de zon vertegenwoordigt, wordt zilver in verband gebracht met het zachte licht van de maan. Onder andere armbanden, jardinières, serviezen en kaasduimen werden vervaardigd in de Zilverfabriek van Voorschoten, de trots van het dorp sinds de vestiging van 1858. Zelfs de sluiting in 1984 heeft hierin geen verandering gebracht.

De deelname van vrouwen aan het arbeidsproces was in de eerste helft van de 20ste eeuw laag. Toch zocht de Zilverfabriek naar meisjes die opgeleid wilden worden tot bruineuses. De bruineerafdeling, waar hoogglans afwerking werd aangebracht op het zilver, had later zelfs een vrouwelijke cheffin. En al in 1927 werd Christa Ehrlich, de vrouw die zou uitgroeien tot de bekendste ontwerpster van Van Kempen en Begeer, uitgenodigd om in Voorschoten te komen werken! Nog steeds zijn ontwerpen van haar hand zeer gewilde objecten voor zilververzamelaars. We zijn trots dat wij haar topontwerp, een gestileerde beschuitbus, met diverse daarvan afgeleide ontwerpen, in de tentoonstelling kunnen laten zien.

Naast de medewerksters van de Zilverfabriek besteden we in deze tentoonstelling aandacht aan de dames die de clientèle vormden van de Zilverfabriek en aan de bijbehorende etiquette. Want als je niet wist waar alle onderdelen van de zilveren cassette voor bedoeld waren, viel je als dame van stand toch van je voetstuk.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. Uit hun enorme collectie zilveren objecten van Van Kempen & Begeer konden we diverse prachtige objecten lenen. We zijn ze daar dankbaar voor.

Het museum is open op woensdag, zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 17:00 uur. De toegangsprijs is € 4,00. Voor Vrienden van het museum is de toegang gratis. Meer informatie is te vinden op de website van het museum: www.museumvoorschoten.nl

Emmy Roth
Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 10 uur geleden
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 13 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 19 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 23 uur geleden 27
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9