MD1. Foto: F. Schonk
MD1. Foto: F. Schonk

Tussenbalans na 'voorcompetitie' jeugdhockey

Sport Sport

Bij Hockey zijn met name voor de jeugdteams de eerste weekenden van de competitie belangrijk voor het niveau waarop de rest van het seizoen zal worden gespeeld.  Nu het afgelopen weekeinde de laatste wedstrijden in de "voorcompetitie" zijn gespeeld,  is duidelijk welke Forescate Jeugdteams zich periodekampioen mogen noemen. We kunnen dit jaar een groot aantal teams feliciteren: MA1, MA3, MB1, MB7,  MD1, MD4, MD6,  JC1, JC2, JD1 en JD3.

Bij de Seniorenteams (18+) is de jaarlijkse klassenindeling minder afhankelijk van welke spelers er in het team zitten maar wordt er ingedeeld op basis van de resultaten van het team in de voorgaande jaren. Het merendeel van deze teams speelt gewoon het hele aankomende seizoen in een klasse en poule waarin ze aan het begin van het seizoen zijn ingedeeld.  
Op dit moment hebben van Forescate 4 teams in hun poule de eerste plaats op de ranglijst ingenomen : Dames 3, Dinsdag Dames A,  Heren Veteranen A en Heren Veteranen B.

Bij de Jeugdteams (<18) is de indeling een stuk ingewikkelder. Met de bedoeling om een zo eerlijk en spannend mogelijke competitie te laten ontstaan, zijn er in een jaar steeds meerdere herindelingsmomenten van alle teams in de competitie  (hoewel er natuurlijk altijd afwijkingen en speciale regelingen voor specifieke klasses zijn).

Elke hockeyvereniging geeft voorafgaande aan het seizoen aan de hockeybond een exacte opgave van teamsamenstellingen en in welke teams de spelers afgelopen seizoen speelden. 
Bij de jeugdteams krijgen alle spelers dan een persoonlijke zogenaamde ratingwaarde toegekend. Deze waarde is vastgesteld op basis van de klasse waarin vorig seizoen is gespeeld, de eindpositie die dat team in de competitie van het vorig jaar behaald heeft, het aantal wedstrijdpunten en het doelsaldo. Op basis van de gemiddelde ratingwaarde van de spelers in een het nieuw te vormen team, worden teams dan aan het begin van een seizoen door de hockeybond geplaatst in een -op papier- optimaal passende klasse.

De eerste zes weken van de competitie (de zogenaamde "voorcompetitie") zijn dan vervolgens belangrijk, omdat de teams dan moeten bewijzen hun klasse van indeling waardig te zijn, of als het team veel hechter of beter blijkt te zijn dan op papier verwacht mocht worden is er de kans om de plek in een hogere klasse of poule te verdienen door de voorcompetitie te winnen.  

De 2 zwaarste voorcompetitie-indelingen waren dit jaar voor Jongens A1 en Meisjes C1.  
JA1 kwam uit in de landelijke subtopklasse maar trof daarin erg sterke tegenstanders en met wat pech en blessures eindigden de jongens uiteindelijk onderaan de ranglijst, zodat ze in de komende herfstcompetitie in de eerste klasse zullen starten. 
MC1 is de uitzondering op de indelingsregel. De meiden zullen niet nu al opnieuw ingedeeld worden, maar staan in hun Subtopklasse-competitie op dit moment verdienstelijk op een derde plaats (met slechts 2 punten achterstand op de nummer 2). De dames kunnen nog tot hun herindeling in december kans maken op een hogere plaatsing.

De Forescateteams MB7, JD1 en JD3 zijn allen periodekampioen in hun voorcompetitie geworden zonder een enkel verliespunt, dus alleen maar gewonnen wedstrijden. 
De verhouding tussen het aantal gescoorde doelpunten en tegendoelpunten maakt ook duidelijk dat deze teams echt een maatje te groot waren voor hun klasse ( Mb7: 40 voor en 4 tegen,   JD1  33 voor en 5 tegen,   JD3 26 voor en 3 tegen)

De teams MA1, MA3, MB1, MD4 en JC1 hebben allemaal hun voorcompetitie ongeslagen kunnen afronden, hebben met 4 gewonnen wedstrijden en 1 gelijkspel de koppositie veilig weten te stellen. Meisjes A1 heeft met de 1e plek in de voorcompetitie promotie naar de subtop afgedwongen.

MD1 is ook ongeslagen gebleven maar heeft 2 keer een gelijkspel moeten incasseren. Het feit dat de nummer 4 uit de poule slechts 2 punten minder heeft dan de poulewinnaar Forescate geeft wel aan hoe dicht de teams hier bij elkaar lagen. Het laatste beslissende punt werd uit in het Westland gehaald door met 3-3 gelijk te spelen. Eerder was er in september gewonnen van Catwijck met 5-0, van Derby met 11-1 en van Ypenburg met 6-1, en dus gelijkspel tegen Roomburg met 3-3. 

JC2 en MD6 hebben in hun voorcompetitie weliswaar een wedstrijd verloren, maar wisten alle andere wedstrijden te winnen en daarmee kampioen te worden in hun voorcompetitie.

Op dit moment worden de herindelingen gemaakt en komende week zullen we weten in welke poules en tegen welke tegenstanders de Forescate teams zullen uitkomen in de nu volgende "herfstcompetitie" tot aan de winterstop.


 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Vol Cultureel Centrum Voorschoten genoot van de KC Big Band! 36 minuten geleden
Het bestuur van de Autotocht met vlnr Peter Grimbergen, Joyce Spendel, Tineke van Os, Marijke Kljn en Sander de Ridder. Foto: Pr
De 92e Autotocht Ouden van Dagen is op woensdag 8 mei 53 minuten geleden
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 16 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 22 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 28 mrt, 09:00 27