D66 raadslid Saskia Boom. Foto: John Brussel
D66 raadslid Saskia Boom. Foto: John Brussel Foto: JOHN BRUSSEL

D66: Brede steun voor structureel sluitende begroting

Politiek Politiek

(ingezonden persbericht) Op donderdag 7 november heeft de gemeenteraad van Voorschoten met brede steun de programmabegroting 2020 aangenomen. Voor het eerst in jaren is de begroting weer structureel sluitend. Er kan zelfs een overschot worden genoteerd. D66 is trots op dit sterke resultaat. 

Het positieve signaal vanuit de gemeenteraad volgt op de eerdere positieve reacties op de begroting van de Rekenkamercommissie en de provincie Zuid-Holland. "Het bevestigt dat Voorschoten, na jarenlang meer te hebben uitgegeven dan er binnen kwam, haar huishoudboekje weer op orde heeft", aldus D66-raadslid Saskia Boom. "Het weer op orde krijgen van de financiën was, samen met het openhouden van zwembad Het Wedde, een topprioriteit van deze coalitie. We zijn dan ook blij dat met deze begroting een sterk antwoord is gevonden op beide uitdagingen. De begroting is de komende jaren structureel sluitend en Het Wedde blijft in ieder geval nog tien jaar open." 

Voorzichtig blijven
Dat de begroting weer sluit en er voor 2020 zelfs een overschot van 782.000 euro genoteerd kan worden, betekent echter niet dat Voorschoten de financiële teugels weer kan laten vieren. "We kampen nog altijd met grote onzekerheden", aldus Boom. "Zo weten we nog niet hoe de herverdeling van het gemeentefonds voor kleine gemeenten als Voorschoten gaat uitpakken. Ook op andere externe factoren, zoals de kosten van de jeugdzorg, hebben we als gemeente weinig grip. Het is dan ook goed dat het college ervoor kiest om een substantieel deel van het begrotingsoverschot, te weten 300.000 euro, in te zetten voor het aanvullen van belangrijke buffers." 

Nieuwe prioriteiten
"Er zijn goede resultaten geboekt, maar we zijn er nog niet", vervolgt Boom, "Voorschoten heeft nog verschillende urgente uitdagingen die om een antwoord vragen. Zo willen we liever vandaag dan morgen nieuwe woningen bouwen in ons dorp. We moeten verduurzamen en willen in regionaal verband oplossingen vinden voor de energietransitie. Grote uitdagingen, die extra inzet vragen. Het is dan ook goed dat van het begrotingsoverschot voor 2020 een bedrag van 382.000 is gereserveerd om deze en andere uitdagingen een krachtige impuls te geven."

De programmabegroting is aangenomen met bijna raadsbrede steun. De partijen VVD, GroenLinks, D66, CDA, ONS, SP en Van Herk stemden voor, alleen Voorschoten Lokaal stemde tegen. De PvdA onthield zich van stemming. 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 7 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 12 uur geleden 25
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 27 mrt, 13:31
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 27 mrt, 13:24