<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl

Voorschoten Fairtrade gemeente

Het heeft even geduurd maar Voorschoten is sinds 1 november officieel Fairtrade gemeente. De 90e in Nederland volgens Jos Harmsen van Stichting Max Havelaar. Hij kwam het predicaat en het bijbehorende bordje uitreiken aan burgemeester Bouvy-Koene.

Eerlijk winkelen:

Sinds in 2014 de werkgroep Fairtrade de 'eerlijk winkelroute' in kaart heeft gebracht, zijn er inmiddels een flink aantal ondernemers bij gekomen die er aan hebben bijgedragen dat Voorschoten nu het predicaat Fairtrade gemeente heeft gekregen. 

Uiteraard verkoopt de Wereld Winkel alleen Fairtrade producten, maar ook een flink aantal horeca ondernemers, winkeliers en supermarkten vinden het belangrijk om de eerlijke handel te steunen. Paul Bruijnzeels van La Casita schenkt al heel lang alleen maar Fairtrade koffie. 'Bij La Casita schenken wij eerlijke en heerlijke koffie', zegt hij en voegt er aan toe, dat ook de chocola bij La Casita Fairtrade is.

Carlos van Wees, 'Ook in de kleding industrie wordt men bewust van faitrade. 'Wij verkopen veel kleding met een BCI label, (Better Cotton Initiative). De organisatie zet zich in voor controle op milieuvriendelijkere productie en waardig werk. Er wordt toegezien op het minimaliseren van gebruik van bestrijdingsmiddelen, efficiënt watergebruik, er is aandacht voor bodemgezondheid, bescherming van natuurlijke leefomgeving en zorg en aandacht voor kwaliteit van de vezels. Waardig werk houdt in geen kinderarbeid, dwangarbeid, recht om in vakbond te verenigen, eisen aan werktijden, minimumloon, gezonden en veilige werkomstandigheden). Het merk Replay dat wij verkopen heeft zich ingezet om het productieproces zodanig te wijzigen dat duizenden liters water worden bespaard door de Replay jeans niet te wassen maar te laseren en te vernevelen. Uiteraard voldoet de kwaliteit van al onze kleding aan hoge eisen, de kleding moet duurzaam zijn en mag geen wegwerpartikel zijn', licht Carlos van Wees toe waarom je bij Van Wees het Fairtrade keurmerk op de winkelruit aantreft.

Ook de supermarkten verkopen steeds meer Fairtrade producten. Hoogvliet Supermarkt is één van de supermarkten die de Fairtrade sticker op het raam mag plakken. 'Hoogvliet vindt eerlijke handel belangrijk', zegt marketing manager Anneke van Kempen. 'Daarom is de chocolade van ons huismerk 'G'woon' Fairtrade en in de winkel en online op de website (www.hoogvliet.nl) tref je een uiteenlopend assortiment van Fairtrade producten aan.
In ons magazine Leen houden wij onze klanten regelmatig op de hoogte van de herkomst van die producten.

Werkgroep Fairtrade

Het initiatief dateert uit 2015 toen een burgerinitiatief voor de titel aandacht vroeg. In 2016 nam de raad unaniem een motie aan om de aanvraag te doen. Toenmalig wethouder Daan Binnendijk startte, samen met Fer von der Assen, een werkgroep. De onder toezicht stelling van de provincie gooide roet in het eten maar huidig wethouder Monique Lamers zette met de werkgroep het werk voort door een nul-meting te faciliteren. 'Maar', zei burgemeester Bouvy-Koene, 'Voorschoten beschikt al sinds 2014 over een eerlijk-winkelen route en de Wereldwinkel is al 25 jaar bezig met fairtrade. Ook de gemeente heeft een duurzaam inkoopbeleid.' Er zijn fairtrade producten te koop in de vijf supermarkten, drie horeca-ondernemingen en drie winkels. Verder zijn er bedrijven en maatschappelijke instellingen waar op de werkvloer fairtrade producten zoals koffie, thee en suiker worden gebruikt. Zoals bij The British School, de Protestante gemeente en Villa Voorschot.
'We kunnen iedere dag een bijdrage leveren aan duurzame armoedebestrijding door te kiezen voor fairtrade producten', zegt voorzitter Fer von der Assen. 'In de supermarkt, op het werk, in een restaurant. Door deze producten te kopen investeer je in mensen in ontwikkelingslanden. Via fairtrade ontvangen zij een eerlijke prijs voor hun producten en werken zij onder menswaardige omstandigheden. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen. Maar wel aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen. De koffieboeren hebben het zwaar. De koffieprijs is historisch laag en menige koffieboer geeft het op. Fairtrade boeren krijgen bovenop de verkoopprijs een premie van 0,20 dollar en zijn dus beter af maar moeten ze wel aan bovengenoemde voorwaarden voldoen. En dan heb ik het nog niet eens over de klimaatverandering waar boeren ook mee te maken hebben.'
De Fairtrade werkgroep Voorschoten gaat door maar is wel op zoek naar uitbreiding. 'Dit is de kroon op ons werk maar om de titel te behouden worden we wel elk jaar opnieuw beoordeeld', zegt Von der Assen. 'Het is zaak alert te blijven en daar hebben we meer mensen voor nodig!' Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via voorschotenft@gmail.com


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten