Kasteel Duivenvoorde is vanaf dicht voor de winter. Tijd voor heel wat werk achter de schermen. Foto: Kasteel Duivenvoorde
Kasteel Duivenvoorde is vanaf dicht voor de winter. Tijd voor heel wat werk achter de schermen. Foto: Kasteel Duivenvoorde Foto: Marjolein

Kasteel Duivenvoorde in winterslaap

Cultuur

Kasteel Duivenvoorde gaat even in winterslaap; het seizoen zit erop, de succesvolle Kaarslicht- en Zuid Vleugelrondleidingen zijn voorbij en de kerstbomen zijn uitverkocht. Natuurlijk blijven park en Hof van Duivenvoorde geopend maar in het kasteel zal het rustig zijn. Tenminste dat denken buitenstaanders altijd.

door Antoinette van Dorssen

Veelvuldig wordt ons de vraag gesteld: "wat doen jullie eigenlijk, nu er geen bezoekers zijn". Wel, echt rustig wordt het niet; juist nu is er tijd om aandacht te besteden aan onderhoud en schoonmaak van het kasteel, aan de collectie en om plannen te maken voor het komend seizoen en voor komende jaren.

Vanaf dit najaar is de Zuid vleugel van het kasteel bij de publiekruimtes gekomen. Dit betekent dat wij druk bezig zijn om de Groene salon, de Winterkamer, prachtige oude slaapkamers en de keuken klaar te maken voor gebruik en verhuur. De warme sfeer van bewoning en de authentieke inrichting zullen blijven maar de eisen van comfort en gebruik vragen wel een paar aanpassingen. Vanaf komend seizoen kan iedereen die speciale gebeurtenissen wil vieren met familie, vrienden of zakelijk hier terecht.

Ook worden nieuwe plannen uitgewerkt. Komend seizoen worden verschillende verzamelingen van de bewoners van Duivenvoorde binnen de 'grote' verzameling gepresenteerd. Bijvoorbeeld een prachtige collectie waaiers van Ludolphine Schimmelpenninck van der Oye en de beroemde collectie keramiek. De veelzijdigheid van deze uitzonderlijke collectie, waarvoor mensen van over de hele wereld naar Duivenvoorde komen, wordt dan in één klap duidelijk. De altijd gesloten wapenkast gaat open en duelleer wapens, bewerkte kruidhulzen en 17de-eeuwse pistolen zijn te zien. Ook het prachtige kunstkabinet in de Goudleerkamer wordt geopend en daarin wordt de verzameling schelpen getoond. Voor de vogelaars en vogelspotters is de collectie vogelboeken en tekeningen van vogels uit de bibliotheek, verzameld door Willy Schimmelpenninck van der Oye, interessant. En binnen de 'grote' collectie Duivenvoorde is een uitgebreide Oranje-collectie, foto's, jubileum aardewerk, theelepels maar ook zeepjes en bedrukt textiel te zien.

De presentatie van deze speciale verzamelingen binnen de verzameling, geeft een andere kijk op de bewoners van Duivenvoorde. Er worden voorwerpen getoond die nog nooit te zien waren. Vanaf 9 april 2020 is Duivenvoorde weer te bezoeken. Info: www.kasteelduivenvoorde.nl

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 5 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 5 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 5 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 5 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 11 uur geleden