Dat het Filmtheater snel de nieuwste films vertoont is te danken aan vrijwiller Bob Blöte. Naast zijn vrijwilligerswerk bij de bioscoop werkt hij bij het Eye Filmmuseum. Foto: VSK
Dat het Filmtheater snel de nieuwste films vertoont is te danken aan vrijwiller Bob Blöte. Naast zijn vrijwilligerswerk bij de bioscoop werkt hij bij het Eye Filmmuseum. Foto: VSK

'Filmtheater Voorschoten gaat sowieso nog een heel jaar door!'

Cultuur

Van jongs af aan is hij al gek op films. Naast zijn werk bij het Eye Filmmuseum in Amsterdam werd hij zeven jaar geleden vrijwilliger bij het Filmtheater Voorschoten. "Het is heel mooi hoe films je kunnen raken", zegt Bob Blöte. Maar als het Cultureel Centrum in 2021 sluit, is er nog geen oplossing voor het filmtheater! De toekomst is onzeker. 

"Ik houd mij bezig met de programmasamenstelling van het Filmtheater, iets wat ik heel leuk vind om te doen. Door mijn dertien jaar aan werkervaring bij het Eye Filmmuseum denk ik wel te weten wat goed is voor een bioscoop zoals deze. Ik doe dit in mijn eentje, wat mij veel vrijheid geeft om te kijken wat wel en niet aanslaat.

Het is natuurlijk makkelijk om een film binnen te halen waarvan je van tevoren al weet dat het een grote hit gaat zijn, zoals nu met Frozen 2. Daarom doe ik mijn best om ook andere soorten en minder bekende films bij ons te laten draaien, die voor het kleinere publiek echt de moeite waard zijn. En dat kan ook, omdat de populaire films het kunnen compenseren."

Vanwaar de grote passie voor film?
"Vroeger was ik al geïnteresseerd in verhalen en fantasie. Ik vind het heel mooi hoe je dingen in beeld kunt vangen en hoe verschillende emoties losgemaakt kunnen worden bij de kijker. Ik dacht altijd al: Als ik later voor mijn werk aan een bureau moet gaan zitten, laat het dan maar voor het Filmmuseum zijn, waar ik in mijn studententijd al regelmatig naartoe ging."

Wat heeft het Filmtheater te bieden?
"Het leuke is dat we niet alleen actuele films draaien. We tonen daarnaast ook oude klassiekers en af en toe live opera's, zoals de opera Prince Igor op 17 december. In de kerstvakantie zullen wij voor de zesde keer op rij Film & Food-voorstellingen organiseren. Op deze avonden draaien we films die de moeite waard zijn met in de pauze tapas geserveerd door de Voorschotense traiteur Tries No. 54. Dit jaar tonen we twee keer de klassieker Lawrance of Arabia en twee keer de nieuwe film Last Christmas. Ook combineren we de Film & Food-voorstelling één keer met Frozen 2 voor de kinderen."

Hoe ziet de toekomst van het Filmtheater eruit?
"Het enige wat tot nu toe zeker is, is dat ons huurcontract is opgezegd per 1 januari 2021. We hebben dus sowieso nog een jaar te gaan. Het is echter nog niet zeker wat en wanneer er precies iets gaat gebeuren met het Cultureel Centrum. We hopen dat we uiteindelijk toch nog wat langer onze ruimte hier kunnen huren en dat de gemeente ons bij zal staan in het zoeken naar een nieuwe locatie.

Wat betekent het Cultureel Centrum? 
Het Centrum biedt ruimte aan zoveel meer dan alleen het Filmtheater, zoals aan scholen die hier musicals opvoeren en de Toneelgroep Voorschoten. Het is overigens niet zomaar een ruimte.

De zaal beschikt over een volwaardig toneel met coulissen en kleedkamers, wat mogelijkheden biedt voor nog meer verschillende groepen. Dat ga je niet zomaar vinden in een andere locatie.

Buiten dat is het Cultureel Centrum een plek waar mensen samen komen. Wat dacht je bijvoorbeeld van ouderen die voor een leuke avond besluiten hier naar de film te gaan, want de stad is te ver weg. Ze komen in aanraking met andere mensen in het dorp. Dat sociale aspect is heel belangrijk, juist voor deze mensen is het een groot gemis als zoiets wegvalt."

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 10 minuten geleden
Afbeelding
Vol Cultureel Centrum Voorschoten genoot van de KC Big Band! 53 minuten geleden
Het bestuur van de Autotocht met vlnr Peter Grimbergen, Joyce Spendel, Tineke van Os, Marijke Kljn en Sander de Ridder. Foto: Pr
De 92e Autotocht Ouden van Dagen is op woensdag 8 mei 1 uur geleden 1
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 17 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 22 uur geleden