Mourits Groente & Fruit sluit op 4 januari voorgoed de deuren. Foto: VSK
Mourits Groente & Fruit sluit op 4 januari voorgoed de deuren. Foto: VSK

Mourits Groente & Fruit sluit de deuren

Zakelijk

Komende zaterdag 4 januari om 16.00 uur valt het doek definitief voor Mourits Groente & Fruit aan de Schoolstraat. Een moeilijk besluit voor eigenaar Hans Mourits maar zijn gezondheid laat doorwerken niet meer toe. Daarmee komt er een einde aan 68 jaar ondernemerschap. 

De vader van Hans startte het bedrijf al in 1952. 'Mijn moeder stond in de winkel en mijn vader ging langs de deuren met groente en fruit. Als jongste van drie kinderen vond ik de winkel altijd al geweldig en toen ik in 1977 van school werd gestuurd, kon ik gelijk full time aan de slag. Ik moest wel mijn ondernemersdiploma en vakdiploma halen. Dan stond ik om 4 uur op om naar de groothandel te gaan, werkte de hele dag in de winkel en 's avonds op mijn brommertje naar school. Lange dagen ja!' 

Hans heeft zelfs aankomende groentehandelaren nog les gegeven. 'Maar het vak verdwijnt. Toen ik voor de klas stond waren er 5000 groentehandelaren, nu nog zo'n 750. En dat is jammer want de vakman heeft dagelijks verse groenten en dat is in supermarkten lang niet altijd zo. Wij stonden ook aan de basis van de 'vergeten groenten'. Hadden de pastinaakwortel, koolrabi en snijbiet hier al lang in de winkel liggen, toen de supermarkten het oppakten. Maar mensen eten anders dan vroeger. Er komt lang niet altijd meer elke dag groente op tafel. Bovendien gaan ze meer uit eten. Alles bij elkaar is het er voor de groentehandelaren niet makkelijker op geworden. 

Hans stond 42 jaar in de winkel en toen zijn vader 15 jaar geleden overleed, nam het bedrijf over. 'De samenwerking met mijn vader was een feestje, elke dag weer. We konden goed met elkaar opschieten. Ik heb hem enorm gemist maar het werk bleef leuk. In dit vak is geen dag is hetzelfde, alles is afhankelijk van het weer en de seizoenen, dat maakt het zo afwisselend. En natuurlijk onze klanten. Sommigen komen al decennialang hier. Die waardering heb  belangrijk. En je hoort natuurlijk nog wel eens wat. Burgemeester Staatsen kwam hier regelmatig boodschappen doen (en burgemeester Bouvy-Koene nu ook) en dan wilde ik nog wel eens informatie delen die ik van de klanten hoorde. Dat zijn hele leuke contacten.

Samen met mijn vrouw Marianne en collega Karin, die allebei al 19 jaar hier werken, hebben we het lang volgehouden maar nu gaat het niet meer en ik heb geen opvolger. Wij danken al onze klanten voor het gestelde vertrouwen en hopelijk tot ziens want Marianne en ik blijven wel in Voorschoten wonen!'

Het pand aan de Schoolstraat gaat binnenkort in de verkoop. 
 

Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

Na afloop werd er nog druk gediscussieerd over de antwoorden. Het bleef nog lang gezellig!
Ruim 180 deelnemers aan Oranje Pubquizzen 56 minuten geleden
Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 18 uur geleden
Jan Spit (l) en Hans Dijksterhuis organiseren ook dit jaar het Voorschoten Open op 25 mei. Foto: VSK
13e editie Voorschoten Open Golf op zaterdag 25 mei gisteren
Afbeelding
Depressievereniging afdeling Leiden heeft ruimte voor nieuwe deelnemers!! gisteren
Na nog veel spannende momenten in het laatste kwart bleef de eindstand onbeslist, wat voor de blauwen toch als winst voelde!
Meisjes Forescate MO 12-4 spelen gelijk tegen Zoetermeer gisteren