Bewoners in de Dobbewijk zijn bang voor schade nu er weer geheid wordt. Foto: pr
Bewoners in de Dobbewijk zijn bang voor schade nu er weer geheid wordt. Foto: pr

Niersman en gemeente treffen maatregelen na onrust over heien in de Dobbewijk

Algemeen Regio nieuws

Met in het achterhoofd de schade van 2015 sloeg de schrik menig Dobbewijkbewoner om het hart toen er afgelopen woensdag plotseling werd begonnen met het heien voor een nieuw pand aan de Dobbeweg. 'Ik snap de ongerustheid', zegt wethouder Marcel Cramwinckel. 'Technisch onderzoek heeft echter uitgewezen dat de huizen ver genoeg van het werkgebied staan. Bij de vergunningprocedures zijn door de bewoners geen bezwaren ingediend maar de communicatie met de bewoners had gezien de voorgeschiedenis zeker beter gekund.'

Bouwbedrijf Niersman bouwt een bedrijfsverzamelgebouw. De gemeente heeft voor het heien een vergunning afgegeven. Maar de bewoners vrezen een herhaling van de hei-schade uit 2015, die niet te verhalen bleek op de bouwer of gemeente. Na dit debacle werden bij volgende gebouwen de heipalen geboord. En dat is wat de bewoners nu ook willen. 'Wij hebben direct contact opgenomen met de gemeente', zegt voorzitter Henk Overbosch van de buurtvereniging Recht door Recht. Op verzoek van wethouder Cramwinckel was er donderdagochtend en donderdagmidda spoedoverleg met alle betrokkenen. Daar hebben we aangegeven dat de bouwer beter kan schroeven, maar helaas was dat niet mogelijk.'

'Uit technisch onderzoek bleek dat deze duurdere 'schroefmethode' niet verplicht kon worden', legt wethouder Cramwinckel uit. 'De huizen staan verder dan 100 tot 200 meter van het heien En dat is veel verder dan in 2015.  Bovendien worden er al maatregelen genomen, de eerste vier meter wordt eerst uitgegraven, daarna start het heien. Maar dat geeft wel trillingen, dus ik snap de zorgen van omwonenden.'

Tijdens het spoedoverleg hebben de bewoners voorzorgsmaatregelen geëist, zoals trillingmeters aan de huizen en een grondig onderzoek van de huidige toestand van de woningen, zodat scheuren in de muren en dergelijke aan het heien gekoppeld kunnen worden en de schade kan worden vergoed. Eén trillingmeter is inmiddels aangebracht; een nul-meting is alleen uitgevoerd bij de naaste gebouwen en niet bij de verder weg gelegen huizen, daar was technisch geen reden voor", aldus de wethouder.

Inmiddels is het heien weer begonnen en duurt tot en met komende woensdag. Niersman als bouwer en ook de gemeente als toezichthouder, zijn in verhoogde staat van paraatheid', zegt Cramwinckel. 'Er is een speciaal telefoonnummer voor bewoners waar ze direct schade kunnen melden. Niersman en de bouwinspecteur van de gemeente komen dan direct kijken. Niemand wil schade aan de woningen., ik heb ook intensief contact met de voorzitter van de buurtvereniging. Firma Niersman  heeft beloofd  eventuele claims niet bureaucratisch af te handelen " 

De bewoners zijn nog niet gerustgesteld. De buurtvereniging Recht door Recht heeft ze geadviseerd nu alvast de firma Niersman aansprakelijk te stellen voor eventueel ontstane schade. 'Als er dingen mis gaan, zit je als bewoners in een zwakke positie', zegt Overbosch. 'Dat bleek in 2015 wel. Het is spijtig dat de bouwer vooraf niet aan striktere voorwaarden is gehouden. Dat had meer rust en zekerheid geboden aan de inwoners van de Dobbewijk. Nu is het afwachten en hopen op een betere afloop dan in 2015', aldus voorzitter Henk Overbosch.

'Een leermoment', erkent ook de wethouder, 'behalve via de vergunningprocedures hadden we de bewoners beter kunnen informeren. Dat geldt natuurlijk ook voor de bouwer"
 

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 7 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 7 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 7 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 7 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 13 uur geleden