Veel plannen van Alice en Marcus van der Valk zijn al gerealiseerd. Nu staan een nieuw restaurant, hotel en hopelijk een eigen Van der Valk museum op de agenda. Foto: René Zoetemelk.
Veel plannen van Alice en Marcus van der Valk zijn al gerealiseerd. Nu staan een nieuw restaurant, hotel en hopelijk een eigen Van der Valk museum op de agenda. Foto: René Zoetemelk.

Nieuwe Gouden Leeuw kan straks weer 50 jaar mee

Zakelijk Ondernemer in beeld

Als alles goed gaat start de sloop en nieuwbouw van de bakermat van het Van der Valk concern in 2021. Eerst gaat het restaurant tegen de vlakte en na de herbouw wordt het hotel aangepakt. Het werk gaat naar verwachting vier jaar duren maar gasten hoeven niets te missen want 'tijdens de bouw staat er een tijdelijk pop-up restaurant op de parkeerplaats achter het hotel', legt directeur Marcus van der Valk uit. En hij heeft meer plannen, onder andere voor een Van der Valk Museum.

Voor wie het nog niet wist: in Voorschoten begon het! Eind 19e eeuw kocht Nicolaas van der Valk boerderij De Gouden Leeuw van Kasteel Duivenvoorde. Jongste zoon (van 24 kinderen) Martinus zag overal kansen en zat in verschillende zaken. Zijn vrouw Riet bestierde het café aan de 'grote weg' tussen Den Haag en Leiden! Zonen Gerrit en Arie van der Valk breidden het familiebedrijf verder uit en de rest is geschiedenis. Tegenwoordig heeft het concern ruim 100 vestigingen in Nederland, Europa en de ABC-eilanden. In Voorschoten alleen al zijn er meer dan 500 banen en daarmee zijn Marcus en zijn vrouw Alice de grootste werkgever in het dorp. In 2015 werd het bestemmingsplan voor uitbreiding en vernieuwing door de raad goedgekeurd. Het distributiecentrum is al vernieuwd en de Versmarkt gestart. De wellness is gerealiseerd en eind maart gaat de pannenkoekenboerderij (met kaasmakerij en ijsmakerij) en natuurboerderij open waar varkens, kippen, koeien en geiten komen. 'We maken een verbinding met Rosenburgh en de aangrenzende kinderboerderij waar we graag mee samenwerken en elkaar willen versterken. De cirkel is dan weer rond en is de Gouden Leeuw weer een beetje een boerderij, zoals 150 jaar geleden.'

Kwart groter
Het grootste project is het restaurant en het hotel. De verbouwing gaat vier jaar duren, verwacht Marcus. 'Qua oppervlakte wordt het een kwart groter dan nu. De huidige leegstaande huizen en oude meubelfabriek achter het restaurant worden daarvoor gesloopt. Culinair restaurant 'Upstairs', nu gevestigd op de eerste verdieping, blijft ook bestaan maar gaat naar de begane grond. Op de eerste verdieping komen hotelkamers en een groot dakterras. Het nieuwe pand wordt duurzaam gebouwd volgens de regels van Breeam, een internationaal keurmerk. Dat betekent natuurlijk zonnepanelen maar ook dat er geen gas wordt gebruikt, het wordt allemaal inductie.' Voor de inrichting tekent Alice. 'We willen het huiskamergevoel dat alle restaurants hebben, behouden. Je kunt het een beetje vergelijken met een boutique hotel maar dan groter.' De hoofdentree komt aan de huidige achterkant van het restaurant maar het terras blijft aan de voorkant gesitueerd.

Museum en casino
Als het aan Marcus ligt wordt het Van der Valk museum naast het restaurant gebouwd. 'Werken in een familiebedrijf is het mooiste wat er is en ik ben blij dat ik de bakermat van ons concern mag leiden. Voorschoten is nog altijd belangrijk voor de familie en waar anders dan hier, waar het begon, moet ons museum komen. We willen daarvoor het restaurant en het interieur van vlak na de oorlog op schaal nabouwen. In het museum komt de grote collectie van mijn vader, inmiddels 90, met onder andere alle krantenartikelen over Van der Valk en diverse voorwerpen. Verder hopen we een casino te kunnen openen. Meerdere vestigingen hebben een casino en we merken dat het elkaar versterkt. Vooral 50+ers houden van een avondje uit en wagen daarbij graag een gokje.'In 2025 moet de nieuwbouw klaar zijn. 'Dan kan de Gouden Leeuw er zeker weer 50 jaar tegen aan', weet Marcus.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Kinderpartijtje in het filmtheater 12 uur geleden
Het trieste resultaat van één nacht vorst. 90% van de druivenoogst is mislukt.
Vorst nekt druivenoogst Chateau Deux Filles 14 uur geleden
Anja en Zhang Hu zijn al 25 jaar eigenaar van Restaurant Alexander. Een must voor de liefhebbers van de echte Chinese keuken. Foto: PR
Restaurant Alexander: de echte traditionele Chinese keuken 15 uur geleden
Na afloop werd er nog druk gediscussieerd over de antwoorden. Het bleef nog lang gezellig!
Ruim 180 deelnemers aan Oranje Pubquizzen 20 uur geleden 6
Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 23 apr, 16:10