Afbeelding
Foto: Rita van de Poel

Column Burgemeester Bouvy-Koene over Corona en Voorschoten

Column Regio nieuws

Maandelijks schrijft burgemeester Bouvy-Koene een column voor de Voorschotense Krant. Gezien de actualiteit en vooruitlopend op de publicatie heeft de redactie besloten de column nu al op online te publiceren: 

Terwijl ik deze column aan het schrijven ben (15 maart), volg ik zijdelings de persconferentie van de ministers Bruins en Slob. Waar we allemaal wel rekening mee hielden gebeurt: scholen en kinderdagverblijven gaan dicht en dat zelfde geldt voor horeca, culturele instellingen en sportgelegenheden. Deze maatregelen zijn noodzakelijk om verdere snelle verspreiding van het virus te voorkomen maar hebben uiteraard zeer grote gevolgen voor ouders met (schoolgaande)kinderen en ondernemers. 

Een rondgang door het dorp leerde dat de horeca zich keurig hield aan de opgelegde sluiting. Ik had niet anders verwacht. Als lokale overheid zullen we na moeten denken of en hoe we de pijn kunnen verzachten voor alle getroffen ondernemers want ons dorp kan niet zonder!

Bewondering voor alle medewerkers in de zorg die nu alles op alles zetten om die zorg te garanderen. Dat gebeurt overigens niet alleen in de ziekenhuizen maar ook in de andere zorginstellingen en verpleeghuizen. Ouderen zijn meer kwetsbaar voor het virus en onder de huidige omstandigheden sluipt de kans op eenzaamheid geruisloos naar binnen. Bel, mail of schrijf weer eens zo’n ‘ouderwets’ kaartje of brief.

Medewerkers van de gemeente werken zo veel als mogelijk thuis. De commissievergaderingen gaan niet door en of de vergadering van de gemeenteraad op 2 april doorgaat valt nog te bezien. Collegeleden werken ook zo veel mogelijk thuis. 

Locoburgemeester Paul de Bruijn neemt deel aan alle vergaderingen die er in de Veiligheidsregio worden gehouden waarna we in ons eigen Voorschotens beleidsteam zaken verder uitwerken. Dit werkt goed. We proberen de informatie vanuit de Veiligheidsregio en de eventuele maatregelen zo snel als mogelijk via de website en andere communicatiekanalen door te geven. 

Het college doet het op dit moment met een lid minder. Wethouder Monique Lamers heeft in de raadsvergadering van 5 maart jl. aangegeven per direct te stoppen als wethouder. Zij voelde niet meer de steun om de moeilijke opgaven waarvoor ze stond in haar portefeuille, tot een gedragen eind te brengen. Nieuwe fractievoorzitter Albert Deuzeman van GroenLinks benadrukte dat de coalitie geen gevaar loopt en er nog steeds vertrouwen is in de samenwerkingspartners. GL gaat op zoek naar een vervanger en hoopt die binnenkort te presenteren waardoor het college weer op volledige sterkte is.

We leven op dit moment in roerige tijden. Ik heb groot respect voor de manier waarop ons dorp reageert op de genomen maatregelen. We werken samen om verspreiding te voorkomen. Contacten moeten beperkt maar we moeten op elkaar blijven letten. De mensen die waken over onze veiligheid en gezondheid; politie, brandweer en andere vitale beroepsgroepen hebben het nu extra druk. Laten we trots zijn op die hulpverleners! 

Of het bij deze maatregelen blijft is de vraag, van dag tot dag wordt de situatie bekeken en moeten eerdere mogelijk adviezen aangepast. De samenleving staat onder druk maar ik ben ervan overtuigd dat we dit met elkaar aan kunnen.

Nieuws overzicht

Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 3 uur geleden 13
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 20 uur geleden 8
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 22 uur geleden
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 22 uur geleden
Tamim Haqparast en Shah Wali laten u in hun nieuwe restaurant Meydani graag kennismaken met de authentieke oosterse keuken. Foto: Vsk
Geniet bij Meydani van de authentieke oosterse keuken 27 mrt, 10:13 2