Lege klassen maar Juf Conny en al haar collega-leerkrachten zijn druk bezig met het online onderwijs. Foto: PR
Lege klassen maar Juf Conny en al haar collega-leerkrachten zijn druk bezig met het online onderwijs. Foto: PR

Dagboek van een leerkracht (deel 10): De tweede week thuisonderwijs

Algemeen Regio nieuws

Juf Conny van der Krogt van de Fortgensschool houdt een dagboek bij over les geven in een veranderend onderwijssysteem. Vandaag: vrijdag 27 maart: 

Heel langzaam beginnen we te wennen aan het werken thuis. De contacten via Teams gaan steeds wat makkelijker.Niet te geloven dat we binnen twee weken van ‘klassikaal frontaal’ naar volledig digitaal zijn overgestapt.We hebben nu elke dag contact met de kinderen via Teams. Het is fijn om te zien dat op dat moment praktisch alle kinderen online zijn. Voor het groepsgevoel en de saamhorigheid heel belangrijk.Vanaf volgende week gaan we met elkaar de musical lezen. Deze week hebben we de rolverdeling gemaakt, dus iedereen weet nu welke tekst zij moeten lezen en leren.

In de loop van deze week hoorden we dat alle evenementen tot 1 juni niet doorgaan, dit zou dit ook kunnen betekenen dat er geen kamp zou plaatsvinden. Die stond immers in de laatste week van mei gepland.We hebben contact gehad met de mensen van de scoutinggroep waar wij altijd logeren, zij hebben in de maand juni nog mogelijkheden om te verhuren. Dus als we toestemming van het RIVM krijgen, zou het in theorie nog kunnen lukken. Aan ons zal het niet liggen…

Deze situatie brengt ook iets goeds met zich mee; de kinderen hebben in een korte tijd geleerd om structuur en ritme in hun werk aan te brengen. Door een goede planning te maken leren zij hoe het werk over de dag verdeeld kan worden en weten zij een goede balans te vinden tussen spelen en werken. Dit is een enorme meerwaarde voor het VO. Als deze groep leerlingen straks naar het VO gaat, is het maken van een planning voor het huiswerk niet zo moeilijk meer.

Wij horen van anderen dat leerlingen onderling nog wel eens antwoorden van elkaar overnemen of de opdrachten met een rekenmachine maken. Vandaag heb ik ook met de kinderen besproken dat dit weliswaar handig is, maar niet slim. Op deze manier leren zij niet hoe zij de opdrachten moeten doen. Als we straks weer op school zijn en het werk weer individueel in de klas wordt gemaakt, weet je misschien niet hoe het moet. Wij kunnen niet controleren hoe de kinderen hun werk maken. Wel zien we de resultaten online. Daar zijn we prima tevreden over.Het is misschien voor u goed om met uw kind eens over dit onderwerp in gesprek te gaan. Wij vragen u niet om de het werk van uw kind te controleren hoor! Als de scholen weer opgestart zijn, zal dit ook nog regelmatig met elkaar besproken worden.

Vandaag heb ik veel van onze leerlingen even apart gesproken. Niet iedereen was meer online. Geen probleem, we proberen het komende week opnieuw. Het is wel fijn om voor elke leerling even tijd voor een babbeltje te hebben. Even kijken naar opdrachten die nog niet goed gaan of zomaar even een praatje over de dingen van alledag.We hebben nu ook uitgevonden hoe we met elkaar de instructie kunnen geven via Teams, daar gaan we de komende weken vaker gebruik van maken.

Voor nu een rustig weekend gewenst. Blijf gezond en let een beetje op elkaar.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 7 uur geleden
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 10 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 16 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 20 uur geleden 27
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9