Afbeelding
Foto: Ellen de Vette

Autoverzekering niet overal even duur

Zakelijk Regio nieuws

Hoogte premie autoverzekering verschilt per provincie en leeftijd

Wanneer je in de provincie Zuid-Holland woont, blijk je voor een autoverzekering meer te betalen dan wanneer je in een andere provincie woont. Ook leeftijd speelt een rol, want als je jong bent, betaal je een hogere premie. Jongere chauffeurs vormen een groter risico op de weg vanwege weinig ervaring. Sommige provincies hebben relatief meer ongelukken dan andere en in die provincies liggen de premies voor autoverzekeringen een heel stuk hoger.

Zuid-Hollandse jongeren betalen de hoofdprijs

De hoogste premies voor een autoverzekering worden betaald door jongeren uit Zuid-Holland, tussen 18 en 24 jaar; voor een volledige cascodekking betalen zij gemiddeld 2430 euro aan jaarpremie. Dat is flink meer dan de Friese jongeren kwijt zijn, zij betalen namelijk 664 euro minder. Landelijk ligt het gemiddelde voor jongeren 367 euro lager dan de jongeren in Zuid-Holland betalen voor een volledig casco.

Jongeren betalen altijd meer

De premie voor een autoverzekering is voor alle jongeren in heel Nederland al jarenlang erg hoog. Berekend is dat zij gemiddeld zo'n 1307 euro betalen aan de WA-verzekering; het landelijk gemiddelde ligt op 603 euro dus dat is ruim de helft minder. De jongeren betalen voor een WA+ of beperkt cascoverzekering 1369 euro tegenover het landelijke gemiddelde van 666 euro. Voor de volledige cascoverzekering gaat het voor de jongeren om een bedrag van 2063 euro tegenover het landelijk gemiddelde van 1066 euro.

Daar komt bij dat de doelgroep waar we het eerder over hadden, Zuid-Hollandse jongeren tussen 18 en 24 jaar, nóg meer betalen wanneer zij beginnende automobilisten zijn, namelijk een premies van 1532 euro (WA), 1623 euro (WA+) en 2430 euro (volledig casco).

Zuid-Holland spant de kroon

In de provincie Zuid-Holland betalen niet alleen jongeren meer, maar ook andere leeftijdsgroepen betalen meer dan hun leeftijdsgenoten in andere provincies.

De verplichte WA-verzekering kost daar gemiddeld 721 euro dat maar liefst 20% meer is dan landelijk voor WA. Bij WA+ gaat het om 787 euro (18% meer dan landelijk voor dit type dekking) en bij volledig casco om 1236 euro (16% meer dan landelijk). De Friezen betalen relatief de laagste premie; de gemiddelde jaarpremie voor de drie typen dekkingen ligt daar op respectievelijk 502 euro, 547 euro en 894 euro.

De enige uitzondering is Noord-Brabant: alleen daar betaalt de 65-plusser net iets meer dan in Zuid-Holland. Brabantse ouderen betalen 6 euro meer dan hun leeftijdsgenoten in Zuid-Holland, namelijk gemiddeld 736 euro voor een volledig casco.

Betaal niet te veel voor je autoverzekering

Ook mensen in Friesland betalen vaak te veel voor hun autoverzekering, omdat die wellicht verouderd is. Je kunt heel eenvoudig je autoverzekering  vergelijken bij een onafhankelijke vergelijker. Zo kun je heel eenvoudig zien welke verzekeraar de goedkoopste autoverzekering voor jouw persoonlijke situatie heeft. Betaal dus nooit te veel en bespaar flink wat geld.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 26 minuten geleden
Jan Spit (l) en Hans Dijksterhuis organiseren ook dit jaar het Voorschoten Open op 25 mei. Foto: VSK
13e editie Voorschoten Open Golf op zaterdag 25 mei 6 uur geleden
Afbeelding
Depressievereniging afdeling Leiden heeft ruimte voor nieuwe deelnemers!! 6 uur geleden
Na nog veel spannende momenten in het laatste kwart bleef de eindstand onbeslist, wat voor de blauwen toch als winst voelde!
Meisjes Forescate MO 12-4 spelen gelijk tegen Zoetermeer 7 uur geleden
Isis en Lisanne wonnen de dubbel.
Forescate 1 haalt met 6-0 de eerste overwinning binnen 7 uur geleden