PvdA fractievoorzitter Ad de Graaf
PvdA fractievoorzitter Ad de Graaf Foto: JOHN BRUSSEL

PvdA: Voor een sterk centrum!

Politiek Politiek

(persbericht PvdA) Op 9 juli praat de gemeenteraad met B&W over de speerpunten van beleid in de komende jaren. Waar richten we ons op? Hoe doen we dat dan? Hebben we er geld voor? Eén van de uitdagingen gaat over een levendig centrum. Belangrijk voor een vitaal Voorschoten en belangrijk voor werkgelegenheid

B&W wil geld vrijmaken voor het bestrijden van leegstand van winkels en kwaliteitsverbeteringen in het centrum. De PvdA steunt maatregelen voor versterking van het centrum. Maar dan geen hap-snap maatregelen zoals het weer eens bestraten van de Schoolstraat, het plaatsen van nieuwe bankjes of het weghalen van leilindes.

Belangrijker zijn initiatieven die aansluiten bij modern consumentengedrag. De beleveniseconomie, het gevoel, de sfeer spelen daarbij een belangrijke rol. Nu hebben we horeca in de Voorstraat. De Voorstraat heeft een sterk profiel: het is dorps, gezellig en best veilig. Verdere groei is risicovol want het tast de kracht van het profiel aan: het wordt massaal en verstoort de balans tussen horeca en woonfunctie.

In de Schoolstraat doe je boodschappen. Niets mis mee, maar veel consumenten willen meer. Die willen gezellig winkelen, zich vermaken of vermaakt worden. Daarom wil de PvdA een actief vestigingsbeleid, meer diversiteit en brancheverbreding. Een actief vestigingsbeleid kan zorgen voor meer bedrijven die de traditionele grenzen van detail en horeca overstijgen. Het is bijvoorbeeld doodzonde dat het kidscafé net buiten het centrum is gevestigd. In een winkelstraat is zo’n kidscafé makkelijker bereikbaar voor ouders, opa’s en oma’s die er met (klein)kind even uit willen, een boodschap willen doen. Met een actief vestigingsbeleid kan de gemeente partner zijn om te komen tot een acceptabele huurprijs. Leegstand wordt voorkomen, aantrekkelijkheid en omzet nemen toe.

Maar, kan Voorschoten de concurrentie met de Mall of the Netherlands en webwinkels wel aan? Volgens Ad de Graaf van de PvdA moet je daar een ander profiel naast zetten. Dat is moeilijk als we alleen denken vanuit het bestaande met horeca in de Voorstraat en winkels in de Schoolstraat. Een actief vestigingsbeleid helpt, maar is niet genoeg. Neem de herontwikkeling van het gebied rond de Kruispuntkerk met een multifunctionele accommodatie. Het is een prima locatie voor een bibliotheek van de 21e eeuw, een kennis- en informatiecentrum voor burgers en bedrijven. Een plek met faciliteiten voor zzp’ers waar functies kunnen worden gedeeld. Een plaats waar cursussen worden gegeven, lezingen of uitvoeringen zijn en exposities plaatsvinden. Een gemeenschapshuis waar je dingen kunt beleven waarna je ook makkelijk even het dorp inloopt om te winkelen.

Een droombeeld wellicht. Maar zonder ambitie blijf je met lege handen achter. Daarom wil de PvdA een actieve aanpak!

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 5 uur geleden
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 8 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 14 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 18 uur geleden 27
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9