Onder het toeziend oog van (bestuurs)leden van de Petanquevereniging 'De Six Prêt’ overhandigen Arno Roest en Thijs van Tuyll woensdagavond een mooie cheque aan voorzitter Ton van der Peet. Foto's: VSK
Onder het toeziend oog van (bestuurs)leden van de Petanquevereniging 'De Six Prêt’ overhandigen Arno Roest en Thijs van Tuyll woensdagavond een mooie cheque aan voorzitter Ton van der Peet. Foto's: VSK

Bijzonder waterbuffersysteem voor De Six Prêt dankzij Lions Voorschoten

Sport Sport

Petanquevereniging 'De Six Prêt’ aan de Schimmelpenninck van der Oijelaan krijgt twee nieuwe banen. Dat is al interessant maar helemaal bijzonder is dat er onder deze banen een waterbuffersysteem gecreëerd is. Dat lukte dankzij een ruime bijdrage van de Lions Voorschoten. 

Afgelopen woensdag mocht Lions voorzitter Thijs van Tuyll, samen met de voorzitter goede doelen van de Lions, Arno Roest, een cheque van € 3210,- overhandigen aan Ton van der Peet, voorzitter van de Petanquevereniging Six Prêt’. ‘Dit is het resultaat van een vraag die we vorig jaar aan alle verenigingen stelden’, vertelt Van Tuyll. ‘Zoals bekend heeft de Lions ieder jaar een project. Deze keer was dat duurzaamheid maar waar geef je het geld dat we met diverse activiteiten ophalen, aan uit? Op onze vraag kwam heel wat reacties en we hebben lang nagedacht. Uiteindelijk is gekozen voor het waterbuffersysteem bij de Petanquevereniging. Niet alleen vanwege die duurzaamheid maar ook omdat het zo toegankelijk is. Het systeem is in feite in elke tuin te realiseren en is een mooie manier om de waterhuishouding in Voorschoten op orde te krijgen. Het draagt dus wezenlijk bij aan verduurzaming.’

Petanquevereniging De Six Prêt kreeg eerder dit jaar toestemming van de gemeente om op een stukje grond naast het huidige speelcomplex, de heemtuin, een paar extra banen te realiseren. ‘De tuin lag er al langer verwaarloosd bij met veel onkruid en hoog gras’, vertelt Van der Peet. ‘Terwijl wij die ruimte hard nodig hadden. De gemeente blijft eigenaar maar stelde wel de voorwaarde dat wij het stuk grond zelf onderhouden en dat de banen ook voor minder validen toegankelijk waren. Door de inrichting kunnen hier nu zelfs rolstoelgebruikers boulen. Daarvoor zijn extra brede paden naast de banen aangelegd.’ 

Maar het opvallendste is natuurlijk het waterbuffersysteem. Voor een goede bespeelbaarheid zijn de petanquebanen voorzien van drains, die zijn aangesloten op het riool. Met het oog op de verdroging van de bodem enerzijds en wateroverlast na hevige buien anderzijds was dat ongewenst, het water liep weg. De waterbuffer of infiltratiesysteem, lost dat nu op. De drains in de banen zijn aangesloten op grote, in de bodem ingegraven, infiltratiekratten. Deze kratten slaan, na hevige regenval, het regenwater op in de bodem en geven dat vervolgens af op het moment dat de omliggende bodem weer droger wordt. In de kratten kan bijna 2,5 kubieke meter water worden opgeslagen, waarmee het ook mogelijk wordt om de drains van de huidige banen aan te sluiten en los te koppelen van het riool. 

Voor de aanleg wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van tweedehands (sloop)materiaal en wordt er rondom de banen bloeiende insectenvriendelijke beplanting gepoot, waarmee wordt getracht de voormalige functie van het stuk grond als heemtuin weer in ere te herstellen.

‘We hadden gehoopt het werk al af te hebben’, zegt Van der Peet. ‘Met een paar leden van de vereniging wilden we begin in het voorjaar starten zodat het van de zomer klaar zou zijn. Corona gooide ook bij ons roet in het eten. We moesten stoppen maar zijn inmiddels al weer vol aan de slag. De banen kunnen waarschijnlijk eind augustus open en in september is er een officiële opening.

De Lionsclub heeft het gehele systeem gesponsord, door onder meer de opbrengst van de jaarlijkse oliebollen verkoop te doneren. Dankzij een subsidie van de gemeente konden de banen worden aangelegd zodat ze ook voor minder validen toegankelijk zijn. 

Infiltratiesystemen zoals die nu worden aangelegd bij De Six Prêt bestaan er in vele soorten en maten. Er zijn infiltratiekratten van een paar honderd liter, voor thuisgebruik, tot systemen van een paar honderd kubieke meters, die bijvoorbeeld onder parkeerterreinen worden gebruikt. Los van het duurzaamheidsaspect, kunnen de systemen ook vaak functioneel worden gebruikt. Bijvoorbeeld op plekken waar vaak sprake is van wateroverlast maar waar nauwelijks mogelijkheden zijn voor aansluiting op het riool. De infiltratiesystemen zijn eenvoudig aan te leggen. Op internet staan verschillende instructiefilmpjes van verschillende leveranciers.

Kijk voor meer informatie over Petanquevereniging 'De Six Prêt’ op dspvoorschoten.nl. 

Meer info over Lions Voorschoten is te vinden op lionsvoorschoten.org

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 3 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 3 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 3 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 3 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 9 uur geleden