Foto: OGLV
Foto: OGLV

Rondje Voorschoten in de 19e eeuw

Algemeen

Voorschoten, donderdag 3 september.
Marijke Reinsma en Marijke de Kleijn-de Vrankrijker respectievelijk bestuurslid en lid van de Activiteitencommissie van Oud Groen en Leefbaar Voorschoten hebben het eerste exemplaar van het door hen samengestelde boekje "Rondje Voorschoten in de 19e eeuw, wandelen of fietsen", aangeboden aan wethouder Marcel Cramwinckel.
Zie onderstaand het artikel uit de Voorschotense Krant van 28 augustus j.l.:

Traditiegetrouw organiseert OGLV de jaarlijkse Open Monumentendag op de tweede zaterdag van september. Een gezellige drukke dag, waarop de historische panden van Voorschoten voor iedereen te bezichtigen zijn. Helaas kan Open Monumentendag in de gebruikelijke vorm niet doorgaan. Als alternatief biedt OGLV het boekje “Rondje Voorschoten in de 19e eeuw, wandelen of fietsen” aan, samengesteld door Marijke Reinsma (bestuurslid van OGLV) en evenals Marijke de Kleijn – de Vrankrijker lid van de Activiteitencommissie van OGLV.

Het boekje is bedoeld om de sfeer van de 19e eeuw in Voorschoten te kunnen proeven. Het bevat een algemene inleiding over de 19e eeuw toegespitst op Voorschoten. Onderwerpen die daarin aan de orde komen zijn: omvang en grenzen van Voorschoten in die tijd, de industriële revolutie en de invloed daarvan op bouwstijlen, de komst van de Zilverfabriek naar Voorschoten, onderwijsinstellingen (pensionaat in Bijdorp, Beresteyn met Instituut Wullings), bollenteelt, vervoer (tram, station en trein), communicatie (o.a. eerste postkantoor), woningbouw (dienstwoningen voor de Zilverfabriek) en jacht (bekijk de nog resterende jachtpalen van Prins Frederik). Ook de rol van J.P. Treub die een groot deel van de 19e eeuw burgemeester van Voorschoten was en veel invloed op de ontwikkelingen heeft gehad, wordt beschreven.

Tevens zijn twee routes langs bouwwerken uit de 19e eeuw opgenomen. De route “Dorpscentrum” en de route “Leidseweg” die langs diverse villa’s leidt waaronder “Helvetia” en de huidige apotheek Voorschoten, het Zitmankerkje, de Laurentiuskerk met kerkhof, Beresteyn, de Zilverfabriek, diverse dienstwoningen en boerderijen buiten het dorp. In de beschrijvingen is vooral aandacht besteed aan details die in de regel niet zo opvallen. Dat is ook te zien in de illustraties die opgenomen zijn tussen de tekst.
Deze routes kunnen wandelend of fietsend gevolgd worden en geven een indruk van de smaak van destijds. De auteurs vertellen bijzonderheden over bouwjaar, bouwstijl, leuke details en soms de geschiedenis van het pand en zijn bewoners. Beide routes beginnen bij het gemeentehuis van Voorschoten.

Dankzij een tegemoetkoming van de gemeente Voorschoten zijn de routes vanaf 3 september voor iedereen gratis beschikbaar op de volgende adressen:
• Toeristisch Informatiepunt in Museum Voorschoten
• Leestafel in de publieksbalie van het Gemeentehuis
• Bibliotheek Voorschoten

Wilt u de doelstellingen en het werk van OGLV steunen? Word dan lid via www.oglv.nl.

Foto: René Zoetemelk

Foto: René Zoetemelk

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 11 uur geleden
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 14 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 20 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld gisteren 27
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9