Amber Schonk (in het midden) met drie van haar medestudenten van het team dat de testmethode Rapidemic heeft ontwikkeld.
Amber Schonk (in het midden) met drie van haar medestudenten van het team dat de testmethode Rapidemic heeft ontwikkeld. Foto: Eelkje Colmjon

Studenten ontwikkelen snelle test infectieziekten

Algemeen Regio nieuws

Studente Biomedische Wetenschappen Amber Schonk uit Voorschoten doet mee aan de internationale iGEM competitie. Deze competitie daagt studenten uit om problemen op te lossen met betrekking tot bijvoorbeeld de gezondheidszorg en het milieu. Amber en haar dertien medestudenten hebben de testmethode Rapidemic ontwikkeld om snel op infectieziekten te kunnen testen.

Wat is Rapidemic precies?
“Dit is een testmethode die wij ontwikkeld hebben door verschillende bestaande technieken samen te voegen. Door onze methode te gebruiken zouden er virusdeeltjes in speekselsamples gedetecteerd kunnen worden.

Wat onze methode doet gebeurt in feite ook tijdens een coronatest, maar wij kunnen de uitslag van de test onder andere veel sneller bieden. We zijn daarom bezig een testkit te ontwikkelen waar men na gebruik een uur later al uitslag krijgt. De test geeft dit simpelweg aan door een kleursignaal af te geven bij een positieve uitslag.”

Wat zijn andere voordelen van Rapidemic?
“Allereerst dus de snelheid van de uitslag. Dat is bij een virus natuurlijk super belangrijk. Een tweede voordeel is dat er bij onze testmethode geen laboratorium meer nodig is. Onze test bestaat uit twee delen: een standaard deel en een modulair deel. Het standaard deel is iets wat in enorme hoeveelheden opgeslagen kan worden, overal ter wereld. Het modulaire deel is een stukje DNA dat specifiek is voor een bepaalde infectieziekte, een primer.

Als er dus een nieuwe infectieziekte uitbreekt, is het zaak dat de genetische code van het virus wordt vastgelegd. Vervolgens kan er aan de hand hiervan een specifieke primer ontworpen worden, die uniek is voor de code van het virus. Er hoeft daarna alleen nog een primer toegevoegd te worden en de kit is klaar voor gebruik.

Daarbij komt dat laboratoria over de hele wereld makkelijk aan primers kunnen komen omdat het een klein en simpel onderdeel is om te maken. Zodra er bij een nieuwe uitbraak primers zijn toegevoegd, is de kit gelijk klaar voor gebruik. Onze methode is dus sneller, er kan preventief veel opgeslagen worden en na het vullen van de testkits met het modulaire deel is er geen laboratorium meer nodig.”

Hoe gaan jullie nu verder?
“We hebben maandenlang aan dit idee gewerkt en hebben het getest in het lab. Ons project is veelbelovend en daarom willen we graag een prototype laten maken en verder optimaliseren. Het idee dat we ons project fysiek in handen kunnen hebben is natuurlijk geweldig. Om dit allemaal te kunnen doen is er alleen wel geld nodig, daarom zijn we een inzamelingsactie begonnen.”

Patent
Onze testkit heeft echt potentie en daarom hebben we ook een patent aangevraagd. De wedstrijd eindigt in november al, dus tot die tijd werken we sowieso hard door.Door Corona hebben we helaas veel tijd verloren en mochten we bijvoorbeeld maar met kleine groepjes het lab in, maar we hopen onze testkit te kunnen blijven verbeteren. Wie weet kunnen we er na de iGEM competitie zelfs een start-up van maken. Dat zou wel heel gaaf zijn.”

Wie het project van Amber en haar mede-studenten wil steunen kan doneren via de website www.steunleiden.nl

Nieuws overzicht

Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 10 uur geleden
Jan Spit (l) en Hans Dijksterhuis organiseren ook dit jaar het Voorschoten Open op 25 mei. Foto: VSK
13e editie Voorschoten Open Golf op zaterdag 25 mei 16 uur geleden
Afbeelding
Depressievereniging afdeling Leiden heeft ruimte voor nieuwe deelnemers!! 16 uur geleden
Na nog veel spannende momenten in het laatste kwart bleef de eindstand onbeslist, wat voor de blauwen toch als winst voelde!
Meisjes Forescate MO 12-4 spelen gelijk tegen Zoetermeer 17 uur geleden
Isis en Lisanne wonnen de dubbel.
Forescate 1 haalt met 6-0 de eerste overwinning binnen 18 uur geleden