Afbeelding
Foto: De boomingenieur

Kap gevaarlijke populieren deels teruggedraaid vanwege vleermuizen

Politiek Politiek

Een deel van de aangekondigde bomenkap van de Canadese populieren gaat voorlopig niet door. Er zijn aanwijzingen dat er vleermuizen in de bomen zitten. ‘En dan mag je volgens de Natuurbeschermingswet niet kappen’, legde wethouder Erica Spil uit tijdens de vergadering Burger & Bestuur. 

Het gaat om de populieren in de Debussylaan, Bartoklaan, Wagnerlaan en Mozartlaan. De bomen op de andere straten zijn inmiddels al gekapt. 

Onlangs ontvingen bewoners van deze straten een brief over de uitgestelde kap. Het gaat in totaal om zo’n 30 bomen. ‘Maar hoe zit het dan met de veiligheid van de bewoners nu is aangegeven dat takken spontaan uit de bomen kunnen vallen?’, vroeg VVD-er Sjoerd van den Dool tijdens de raadscommissievergadering Burger&Bestuur. 

Wethouder Spil erkende dat in de laatste brief daarover niet duidelijk werd gecommuniceerd en bood haar excuses aan. ‘Wij moeten de wet volgen en nu er sterke aanwijzingen zijn voor de aanwezigheid van vleermuizen, kunnen we niet anders dan de kap uitstellen. Volgens diezelfde wet moet er op verschillende momenten onderzoek worden gedaan. Dat kan nog wel enkele maanden duren.’

De bomen kunnen zo lang niet wachten. Daarom wordt er in oktober een veiligheidssnoei uitgevoerd. ‘De onveilige takken worden dan weggehaald zodat deze niet zo maar naar beneden kunnen vallen. Uiteindelijk moeten ook deze bomen worden gekapt maar we moeten het onderzoek afwachten’, besloot wethouder Spil.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 11 uur geleden
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 15 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 20 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 28 mrt, 09:00 27
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9