Een leeg terras bij Het Wapen. Vanaf morgen is dit zeker nog vier weken het beeld.
Een leeg terras bij Het Wapen. Vanaf morgen is dit zeker nog vier weken het beeld. Foto: PR

‘Als iedereen zich aan de regels houdt, kan de horeca misschien snel weer open’

Algemeen Regio nieuws

En weer gaat de horeca dicht vanwege de corona. Niet alleen een enorme teleurstelling maar ook economisch een flinke aderlating voor de ondernemers. Vooralsnog is de sluiting voor vier weken maar gezien de ervaringen van begin dit jaar, zou het zo maar langer kunnen duren.

‘Daar gaan we voorlopig niet van uit’, zegt Mariëtte Mol van Het Wapen van Voorschoten. ‘Positiviteit helpt nog altijd meer dan negativiteit.’ Maar ze houdt wel haar hart vast. 

Terwijl een groepje vaste gasten vanmorgen nog geniet van een laatste kopje koffie op het terras voordat vanavond de deuren sluiten, gaat de telefoon onophoudelijk. De reserveringen voor een laatste keer uit eten stromen binnen. ‘Afzeggingen ook’, zegt Mariëtte. ‘We hadden er heel wat staan maar het is zoals het is.’

Toch is het onbegrip ook bij haar groot. ‘Wij worden gestraft voor de onverschilligheid van anderen. Wat mij opvalt is dat overal alcohol als oorzaak van de besmettingen wordt genoemd. Alsof onze gasten hier dagelijks laveloos zijn. Dat is absoluut niet het geval. De meesten drinken koffie of iets fris. En verder is de reden dat de horeca oorzaak is van veel verkeersbewegingen. Dat is ook niet waar in het dorp, de meeste gasten komen lopend of op de fiets. Daarnaast hebben we een groot terras met een tent, parasols en verwarming, mensen voelen zich hier echt veilig, het is een sociaal gebeuren en dat valt nu weer weg.

Laten we voorop stellen dat ik blij ben voor ondernemers die wel open mogen blijven maar eerlijk is het natuurlijk niet. Het is met cijfers aangetoond dat de horeca maar voor een heel klein deel verantwoordelijk is voor de besmettingen dus wat bereik je hier mee? Natuurlijk worden we door de overheid geholpen maar ‘we mogen de NOW, de Tijdelijke Overbrugging Noodmaatregel, pas vanaf 16 november aanvragen, dat is over vijf weken! En dat gaat alleen over de personeelskosten, die worden tot 80% vergoed. Wanneer je eindelijk je geld gaat krijgen, moet je maar afwachten. Intussen gaan de kosten wel door, personeel moet betaald worden, huur, verzekering, noem maar op. De reserves zijn uitgeput maar het geld moet wel ergens vandaan komen. Ik vrees dat er in de sector flink wat bedrijven zullen omvallen en zeker ontslagen gaan vallen.

Ik hoop wel dat iedereen zich thuis ook goed aan de regels gaat houden zodat het aantal besmettingen drastisch omlaag gaat. Als dat gebeurt, kunnen wij misschien ook weer snel open!’

Het Wapen van Voorschoten is inmiddels de afhaalservice Happie weer gestart, net zoals andere horeca-ondernemingen. 

Paul Bruijnzeels van La Casita heeft zich bij de situatie neergelegd. Zijn Wassenaarse vestiging is nog nooit op een normale manier open geweest. ‘Wat kun je er aan doen?’, zegt hij gelaten. ‘We houden ons maar vast aan wat er wel kan zoals de afhaal- en bezorgservice. Daar zijn we overigens nooit mee gestopt maar concentreren ons nu uitsluitend hier op. En als we straks weer open mogen, dan zijn we er klaar voor!’

Voor Sjoerd van Essen, de jonge eigenaar van Café De Lindeboom, is het extra zuur. Door de lockdown in maart moest hij zijn plannen voor een keuken uitstellen. Het geld ging naar het onderhoud van het pand en de uitbreiding van het terras. ‘Door het gemis van de keuken, hebben we ook geen alternatieve bron van inkomsten’, vertelt hij. Vanavond is ook het café voorlopig voor het laatst open. Sjoerd kan niet anders dan zich er bij neer te leggen. ‘Maar helemaal begrijpen doe ik het niet want de cijfers wijzen niet expliciet naar de horeca. Dat er door de horeca meer bewegingen zijn, kan ik inkomen maar dat geldt ook voor de middelbare scholen. En die hoeven niet dicht. Maar ja, het is niet anders’, verzucht hij.


De horeca-ondernemers richten zich op de afhaalservice. La Casita is er klaar voor

Nieuws overzicht

Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 5 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 9 uur geleden 23
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 27 mrt, 13:31
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 27 mrt, 13:24