In zijn nieuwe boek vertelt Jan Sloof onder andere over De Groote Vink dat 2 eeuwen een uitspanning was. Foto: Prentbriefkaart ca 1950.
In zijn nieuwe boek vertelt Jan Sloof onder andere over De Groote Vink dat 2 eeuwen een uitspanning was. Foto: Prentbriefkaart ca 1950.

Verhalen uit vergeten Voorschoten

Cultuur Kunst & Cultuur

De Vinkweg, Rijndijk, Valkenburgseweg en Ommedijkseweg, ze behoorden tot halverwege de jaren zestig tot Voorschotens grondgebied. Nu is het Leiden en Valkenburg. Voorschotens eigen historicus Jan Sloof schreef een boekje over dit vergeten gebied. Het boek komt half december uit.

Na de annexatie door Leiden werd er de wijk Stevenshof gebouwd. Jan kreeg de afgelopen jaren veel verzoeken om dit vergeten stukje Voorschoten onder de aandacht te brengen. ‘Met name de onlangs overleden Henk Niersman van het bouwbedrijf drukte me regelmatig op het hart onderzoek te gaan doen.’ Maar Jan had het druk, schreef diverse boeken waaronder de vier-delige Voorschotense Verhalen. Is dit deel 5? ‘Nou ja, het blijft natuurlijk een Voorschotens verhaal maar het staat op zichzelf.’ Hij pluisde archieven uit, zowel van de gemeente als van het Hoogheemraadschap en kreeg hulp van een aantal (oud-)Rijndijkers. Het boek heeft 184 pagina’s met ruim 300 foto’s.

Veel ondernemers zijn gestart aan de Rijndijk. Namen die je nu nog tegen komt in het dorp zoals Metselaar, aannemer en winkelier in bouwmaterialen Niersman, Graanmalerij Welgelegen Schrama, Valk Rijwielen & Motoren, Van Rooyen: van marskramer tot transportondernemer, Piet & Corrie Westgeest, handel in Aardappelen, Groenten en Fruit maar ook tuinderij Van der Hulst en Tuinderij Melchelse. ‘Die laatste was heel groot in de regio’, vertelt Jan. ‘Ze zaten eerst aan de Morsweg maar moesten daar weg omdat Leiden wilde bouwen. Aan de Rijndijk zijn ze echt groot geworden.’ 

Hij verhaalt ook over de Spoorbrug, de ramp uit 1926 en de bombardementen in de oorlog. Maar ook over Het Haagse Schouw en de Ommedijkseweg waar de grens tussen Valkenburg en Voorschoten lag. En De Groote Vink, dat er nog staat op de grens met Leiden, verlaten en wel. Het was twee eeuwen lang een drukbezochte en een in de gehele regio bekende uitspanning. Het grootste deel van het huidige pand dateert van kort na de Tweede Wereldoorlog. In het toen hoog opgebouwde pand is bij de voorgevel aan de oostkant nog iets te zien van het oude lage gedeelte waarin vroeger een kelder met opkamer was. ‘Maar ik heb lang niet alle verhalen mee kunnen nemen’, lacht Jan. ‘Dat is voor een volgend boek.’

Wie zeker wil zijn van een exemplaar kan een mail sturen naar jsloof@hetnet.nl. Het boek kost € 15,- en is na publicatie te koop bij de boekhandels in Voorschoten.

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 11 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 11 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 11 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 11 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 17 uur geleden