Afbeelding
Foto: Ellen

Omgevingswet, één wet voor onze leefomgeving

Algemeen

Vanaf 2021 hebben we te maken met de Omgevingswet. Er is dan één wet voor onze leefomgeving. Of het nu om bouwen, wonen, milieu, ruimtelijke ordening, water of natuur gaat. De bijna 30 wetten die er nu zijn, zijn dan verleden tijd. Wel zo overzichtelijk. Voor u en voor ons. Nóg een voordeel: doordat er straks één wet is kunnen we alle plannen in onze gemeente beter op elkaar afstemmen.

Wat merkt u van de nieuwe wet?

Er komen steeds minder regels en de regels die er zijn, worden overzichtelijkerAlle regels van verschillende overheden zijn op één digitale plek te vindenEen project of activiteit starten? U hoeft maar één vergunning aan te vragen, óók als er meer overheden bij betrokken zijnVraagt u een vergunning aan, dan weet u sneller waar u aan toe bentEr komt meer ruimte voor eigen initiatiefU kunt in één oogopslag zien welke plannen er zijn

Meedenken en meepraten

Participatie. Ook dat is in de Omgevingswet geregeld. En dan hebben we het over het vroegtijdig betrekken van de omgeving. Bij onze én bij uw plannen.

Uw plannen
De Omgevingswet vraagt mensen met een idee of plan (initiatiefnemers) om voor het aanvragen van een vergunning aan participatie te doen. Dit betekent dat de initiatiefnemer voor het aanvragen van een vergunning zijn of haar directe omgeving moet informeren en betrekken (participatie). Bij het doen van de aanvraag moet worden aangeven of de omgeving bij de plannen betrokken is, hoe dat is gedaan en wat met de inbreng is gedaan. Als gemeente willen we u als initiatiefnemer bij het informeren en betrekken van buren en belanghebbende (participatie) en bij het aanvragen van een vergunning zo passend mogelijk ondersteunen. Door middel van het invullen van een korte vragenlijst kunt u aangeven hoe u denkt dat wij dit het beste kunnen doen. Het invullen van de vragenlijst kan via deze link.

Onze plannen
Met de Omgevingswet krijgt de gemeente vier instrumenten. Hiermee regelen we wat we willen met onze leefomgeving, hoe we dat gaan uitvoeren en wat wel en niet mag. Hoe we deze instrumenten gaan invullen, dát bepalen we met elkaar. Met inwoners en ondernemers, met iedereen die daarover wil meedenken en meepraten. We komen daar graag bij u op terug.

Meer weten?
Heeft u vragen of wilt u meer weten? Dan kunt u een e-mail sturen naar communicatie@werkorganisatieduivenvoorde.nl (onder vermelding van  Omgevingswet). De Rijksoverheid heeft ook een introductiefilmpje over de Omgevingswet gemaakt.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 9 uur geleden
Jan Spit (l) en Hans Dijksterhuis organiseren ook dit jaar het Voorschoten Open op 25 mei. Foto: VSK
13e editie Voorschoten Open Golf op zaterdag 25 mei 15 uur geleden
Afbeelding
Depressievereniging afdeling Leiden heeft ruimte voor nieuwe deelnemers!! 15 uur geleden
Na nog veel spannende momenten in het laatste kwart bleef de eindstand onbeslist, wat voor de blauwen toch als winst voelde!
Meisjes Forescate MO 12-4 spelen gelijk tegen Zoetermeer 16 uur geleden
Isis en Lisanne wonnen de dubbel.
Forescate 1 haalt met 6-0 de eerste overwinning binnen 16 uur geleden