Afbeelding
Foto: coastbusters.nl

Voorschoten hoopt op snelle start Limes Bubble Barrier

Algemeen Gemeenteberichten

Uit het onlangs afgeronde haalbaarheidsonderzoek, blijkt dat de Limes Bubble Barrier een goede methode is om plastics uit het water te halen en technisch uitvoerbaar is. Dit betekent in dat de realisatiefase nu mogelijk gemaakt moet worden. De kosten zijn begroot. Om het financieringsmodel passend te krijgen, wordt de aankomende tijd gezocht naar nieuwe partners en alternatieve financieringsbronnen. De verwachting is dat de Stichting Coast Busters daar nog een half jaar voor nog heeft. Daarna kan de Limes Bubble Barrier, mede door de bijdrage van Voorschoten, gerealiseerd worden.

Bubble Barrier
De Bubble Barrier is een buis die op de bodem van een watergang ligt. In die buis zitten gaatjes waar met een pomp luchtbellen doorheen worden geblazen. Door de opwaartse beweging van de bellen, verplaatst afval in het water zich naar de oppervlakte. Zo’n bellenscherm staat diagonaal op de natuurlijke stroming van het water, zodat het afval naar de kant kan worden geleid. Zo is het afval makkelijk op te vissen.

Op 16 december 2019 heeft de gemeente Voorschoten samen met andere gemeenten in het stroomgebied van Rijnland een overeenkomst ondertekend met het Hoogheemraadschap van Rijnland en Stichting Coast Busters om toe te werken naar de plaatsing van een luchtbellenscherm (Limes Bubble Barrier) dat plastic afval wegvangt bij boezemgemaal Katwijk, zodat de zee minder vervuild raakt met plastics. 

Wethouder Erika Spil (Afval en Milieu): ‘De gemeente Voorschoten trekt graag met initiatieven uit de regio op, om bewustwording voor het plastic afvalprobleem onder scholieren, toeristen, buitenlandse delegaties, bedrijven en andere belangstellenden te vergroten. Alle beetjes helpen om het plastic zwerfafval een halt toe te roepen.’



Nieuws overzicht

Afbeelding
Kinderpartijtje in het filmtheater 4 uur geleden
Het trieste resultaat van één nacht vorst. 90% van de druivenoogst is mislukt.
Vorst nekt druivenoogst Chateau Deux Filles 6 uur geleden
Anja en Zhang Hu zijn al 25 jaar eigenaar van Restaurant Alexander. Een must voor de liefhebbers van de echte Chinese keuken. Foto: PR
Restaurant Alexander: de echte traditionele Chinese keuken 7 uur geleden
Na afloop werd er nog druk gediscussieerd over de antwoorden. Het bleef nog lang gezellig!
Ruim 180 deelnemers aan Oranje Pubquizzen 12 uur geleden 5
Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 23 apr, 16:10