Het koor heeft o.l.v. Maria Rosenmöller al vele malen gereperteerd. Foto's: Nicole Kuechler
Het koor heeft o.l.v. Maria Rosenmöller al vele malen gereperteerd. Foto's: Nicole Kuechler Foto:

Maria Rosenmöller over de uitgestelde en weer uitgestelde Matthäus

Algemeen

Voorschoten - In de Voorschotense Krant van maart 2020, interviewde Nico Fennes cantrix en dirigente Maria Rosenmöller over de Matthäus, waar door het orkest en het koor heel lang aan was gewerkt en naar uitgekeken werd. Het had een afscheid van de kerk Het Kruispunt moeten worden. Het artikel eindigde met de mededeling dat deze uitvoering van de Matthäus-Passion op zondag 28 maart 2021 in de Dorpskerk zou plaatsvinden. 

Helaas, we zijn een jaar verder en weer is de uitvoering uitgesteld. Maria Rosenmöller vertelt, ‘Het wordt helaas 2022, wij hadden nog een andere passie met minder mensen van een componist namens Keiser willen doen, maar dat moesten wij ook staken. Vanaf de zomer gaan wij weer volop zingen, eerst op 21 november om 16.00 uur het Brahmsrequiem, op 12 december waarschijnlijk deel 1 t/m 3 van het Weihnachtsoratorium od deel 1 van de Messiah van Händel en dan eindelijk de echte en enige Matthäus van Bach op zondag 10-4-2022 om 14:30 uur.

Artikel Nico Fennes, Voorschotense Krant maart 2020

Zondag 5 april 2020 was de langverwachte dag waarop de protestantse gemeente de Matthäus-Passion in Het Kruispunt zou uitvoeren. Door de uitbraak van het coronavirus kan het niet doorgaan. ‘Het is verschrikkelijk voor iedereen die hier zo hard aan heeft gewerkt’, zegt Maria Rosenmöller, de cantrix van de gemeente en dirigente van het bijna 100 leden tellende muziekgezelschap.

door: Nico Fennes, life in letters

Voorschoten - Het is een fantastisch project binnen Voorschoten. Het begon allemaal in 2010 met de inloopconcerten in een Open Podium. Maria leerde zo veel enthousiaste muzikale mensen kennen. Het eerste grote project was in het voorjaar van 2014 met de Bach-cantate ’Wer nur den lieben Gott lässt walten’ onder leiding van Raymond Honing. Op dat moment bedacht Maria dat ze zelf zou willen dirigeren, vertelt zij in een interview met de ‘Kerkklok’. Inmiddels zijn het Weihnachtsoratorium, de Johannes Passion en het Magnificat meerdere malen onder haar leiding uitgevoerd. Ook minder bekende passies van Keizer en Homilius en de Krönungsmesse van Mozart.

Door al deze muzikale ervaringen zijn mensen enthousiast geraakt om met elkaar de Matthäus-Passion tot stand te brengen. Het 30-koppige orkest, bestaande uit musici uit de kerk en musici vanuit verschillende orkesten in de regio, is van hoog niveau. En in het koor wordt erg goed gezongen. Gaandeweg de muziekprojecten zag je het koor groeien. ‘Juist het met elkaar doen, maakt het zo bijzonder. Iedereen voelt zich verantwoordelijk en de sfeer is erg goed. We willen dit zo graag met elkaar doen. Er zijn dan ook ongelooflijk veel uren aan de voorbereiding besteed’, vertelt Maria geschrokken van de onverwachte onheilstijding over het coronavirus.

‘Uitvoering van de Matthäus-Passion zou gelijk een symbolisch afscheid van Het Kruispunt worden’

Onder leiding van Maria, ds. Bert Boter en tenor Jorge Felipe Marco als evangelist zou er 5 april een speciale passie-dienst in Het Kruispunt zijn. De uitvoering van de Matthäus-Passion zou gelijk een symbolisch afscheid van Het Kruispunt worden, want het kerkgebouw is verkocht en de protestantse gemeente verhuist binnenkort naar de verbouwde Dorpskerk.

Oorspronkelijk was deze toevallige samenloop van omstandigheden helemaal niet voorzien. Toen de voorbereidingen voor de Matthäus-Passion in het voorjaar van 2019 begonnen, wist niemand nog wanneer de laatste kerkdienst in Het Kruispunt zou zijn. Het kwam nu juist heel mooi zo uit. Het coronavirus steekt nu een spaak in het wiel. Deze situatie zag niemand aankomen. Het is heel begrijpelijk dat het niet door kan gaan, maar het is oh zo jammer. Van afstel is echter geen sprake. ‘We bepalen een nieuwe datum waarop we de Matthäus-Passion kunnen uitvoeren, maar wanneer precies is niet bekend. Het gaat in ieder geval door, omdat we allemaal zo graag willen. Hoe dan ook gaat het door, want muziek is de verbinding naar God.’

‘Dus troost elkaar en wees elkaar tot voorbeeld, zoals u trouwens al doet’, (Tessalonicenzen 5:11).

Laatste nieuws: 
inmiddels is besloten dat de Matthäus-Passion een jaar later wordt uitgevoerd: Zondag 28 maart 2021 in de Dorpskerk.

Het orkest bestaad uit musici uit de hele regio. Foto: Nicole Kuechler

Nieuws overzicht

Afbeelding
Kinderpartijtje in het filmtheater 4 uur geleden
Het trieste resultaat van één nacht vorst. 90% van de druivenoogst is mislukt.
Vorst nekt druivenoogst Chateau Deux Filles 6 uur geleden
Anja en Zhang Hu zijn al 25 jaar eigenaar van Restaurant Alexander. Een must voor de liefhebbers van de echte Chinese keuken. Foto: PR
Restaurant Alexander: de echte traditionele Chinese keuken 8 uur geleden
Na afloop werd er nog druk gediscussieerd over de antwoorden. Het bleef nog lang gezellig!
Ruim 180 deelnemers aan Oranje Pubquizzen 12 uur geleden 5
Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 23 apr, 16:10