Afbeelding

Alle wegen leiden naar Rome

Algemeen

Column Martine van Deventer, autismedeskundige

De online autismeweek 2021 (autismeweek.nl) start op zondag 28 maart. Elk jaar staat er een thema centraal. Dat is in dit jaar bewegen. Iets dat voor alle mensen heel goed kan zijn voor lichaam èn geest. Juist in tijden van stress en crisis is het fijn om je hoofd leeg te kunnen maken. En dan is het niet fijn als de sportscholen dicht zijn.

Dus nu kom ik aardig wat beweging te kort. Dat lijkt onmogelijk met mijn werk in de zorgsector waar ik elke dag heen fietst. Maar daar red ik het niet mee, want je moet je lichaam blijven uitdagen met bewegen. En ik houd van lekker eten. Dus die “verbrandingsmotor” moet blijven draaien.

Ik heb op verschillende vlakken moeite heb met hardlopen, toen ben ik maar aan de wandel gegaan. Niet alleen omdat ik niets anders weet te bedenken, maar thuis sporten is soms een te grote uitdaging. Met mijn ADHD zie ik te veel triggers die mij afleiden. Ik heb niet de juiste spullen ervoor, maar dat vind ik ook zonde van mijn geld. Ik hoop snel weer naar de sportschool kunnen. Nu gaat alleen mijn geld er heen. Als ze open zijn moet ik mezelf er heen slepen. En als ik er ben gaat het goed en heeft het zeker effect. Met trainen voel ik me fitter en ook geestelijk heb ik het idee dat het dagelijks leven beter aankan.

Voor het alternatief wandelen, heb ik de app ‘Ommetje’ geïnstalleerd. Een stappenteller kan ook, maar ik ben bang dat die hetzelfde teleurstellende effect heeft als de weegschaal. Met Ommetje krijg je veel informatie, de route en tijd te zien op de app. Dat is bij mij dan inclusief foto’s maken. Ik doe mijn boodschappen ook vaak lopend met de zware boodschappentassen als gewichten.

Tijdens het lopen luister ik naar Italiaanse gesprekken van de cursus en muziek om de taal bij te houden. Ik dacht zelfs eens hoe het zou zijn om te voet naar Italië te gaan. Alle wegen zouden toch naar Rome leiden? Alleen duurt de weg naar het licht aan het einde van de tunnel, nu veel te lang.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 2 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 6 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp 7 uur geleden
Afbeelding
Vacature doktersassistente 7 uur geleden 1
Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 9 uur geleden