<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
<p>Don Laman, specialist in plug-in &amp; electrische auto’s, laadpalen en zonnepanelen is gevestigd aan de Rouwkooplaan 13 in Voorschoten. Hij nodigt u uit: 'Gaat u ook mee op de Road to Zero?'</p>

Don Laman, specialist in plug-in & electrische auto’s, laadpalen en zonnepanelen is gevestigd aan de Rouwkooplaan 13 in Voorschoten. Hij nodigt u uit: 'Gaat u ook mee op de Road to Zero?'

(Foto:)

Van Milieuzones naar Zero-Emissie zones: stadslogistiek wordt emissieloos

In diverse Nederlandse steden zijn er milieuzones, waarmee vrachtwagens, autobussen en/of personenauto’s die teveel schadelijke gassen uitstoten worden verbannen uit de betreffende zone. De eisen aan voertuigen die in milieuzones mogen rijden worden regelmatig strenger gemaakt.

door: Don Laman

In 2018 zijn er in het Klimaatakkoord afspraken gemaakt om de CO2-uitstoot sneller naar beneden te brengen. Eén van de maatregelen is het invoeren van zero-emissie (ZE) stadslogistiek vanaf 2025 in 30 tot 40 grootste gemeenten in Nederland. Dit is vastgelegd in Green Deal 173.

Vanaf 1 januari 2025 moeten alle nieuwe vrachtwagens en bestelauto’s in een ZE-zone een ZE-aandrijving hebben. Bestaande voertuigen worden onder voorwaarden nog enkele jaren langer toegestaan, zo is het voor bestelauto’s met emissieklasse Euro 5 toegestaan om tot en met 31 december 2026 in een ZE-zone te rijden en met Euro 6 tot en met 31 december 2027.

Voor onze regio betreft het in ieder geval Den Haag en Leiden; in beide steden zijn zero-emissie zones aangekondigd. Dit is ook het geval in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

De verwachting is dat ook Alphen aan den Rijn, Delft, Haarlem, Haarlemmermeer, Rijswijk, Schiedam en Zoetermeer binnen afzienbare tijd zero-emissie zones zullen aankondigen.

Om de overstap naar duurzame bedrijfsvoering te stimuleren heeft de rijksoverheid sinds 15 maart j.l. een nieuwe subsidie voor ondernemers: Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).

Hiermee kan een subsidie van 10% van de netto catalogusprijs, tot een maximum van € 5.000 per voertuig, worden verkregen. De voorwaarden zijn onder andere dat het voertuig uitsluitend een elektromotor mag hebben, nieuw moet zijn, minimaal € 20.000 kost en een minimale WLTP actieradius heeft van 100 km. Zowel ondernemers die kopen als leasen kunnen in aanmerking komen. Uiteraard is het geldig zolang de subsidiepot (€ 22 miljoen voor 2021) nog niet leeg is.

Nog meer voordeel: er geldt een vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor elektrische auto’s tot 2025, terwijl de mrb voor bestelauto’s die op benzine of diesel rijden de komende jaren omhoog gaat. Daarnaast is er milieu-investeringsaftrek (MIA) mogelijk.

Belangrijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering van ondernemers is dat er steeds meer goede elektrische bestelauto’s op de markt komen, die een WLTP actieradius hebben van meer dan 300 kilometer, een trekgewicht van 1.000 kg en een laadvermogen van 1.000 kg.

Daarnaast zijn de kosten voor onderhoud van een elektrisch voertuig beduidend lager dan bij soortgelijke voertuigen die op benzine of diesel rijden. En als het opladen ook nog eens gebeurt met stroom van zonnepanelen op het eigen dak is de kilometerkostprijs veel interessanter.

Voor ondernemers die overwegen een nieuwe of gebruikte bedrijfswagen aan te schaffen, en zeker diegenen die in toekomstige ZE-zones komen, is het verstandig om nu reeds na te denken over de beste keuzes: is dat nog steeds dieselaandrijving, of is het beter om voor een plug-in hybride of volledig elektrische bedrijfswagen te kiezen? En kan dat dan in combinatie met zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand en een laadpaal aan de muur?De toekomst is emissieloos. Gaat u ook mee op de Road to Zero?

Bronnen:
-rijksoverheid.nl
-rvo.nl
-opwegnaarzes.nl
-evofenedex.nl
-tln.nl


&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=voorschotensekrant.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
Meer berichten