vlnr Roel Buckens – Brouwerij Frontaal, Ferry Wijnhoven – Beer Geeks en Thomas Acda – ambassadeur ALS proeven de Iron Horse het ALS bier dat bij Frontaal gebrouwen is.
vlnr Roel Buckens – Brouwerij Frontaal, Ferry Wijnhoven – Beer Geeks en Thomas Acda – ambassadeur ALS proeven de Iron Horse het ALS bier dat bij Frontaal gebrouwen is. Foto: Instagram - @dennismakespictures

Beer Geeks halen ruim 106.000 euro op voor ALS

Algemeen Ondernemer in beeld

Zaterdag 27 maart 2021 was de laatste dag van de actie Beer Geeks Beat ALS waar onder andere Voorschotenaar Sander Rooijakkers met zijn Brouwer Voorschoten aan mee deed. De actie werd dit jaar afgesloten met een live stream vanaf vandeStreek Bier in Utrecht. Tijdens deze uitzending werden de zes Beer Geeks Beat ALS-bieren samen met de brouwers geproefd. Een van de mensen die hierbij aanschoven was Thomas Acda - cabaretier, zanger, acteur en sinds 2019 ambassadeur van de Stichting ALS. Aan het eind van de middag werd een cheque met het eindbedrag van ruim 106.000 euro overhandigd aan Gorret-Jan Blonk, directeur van Stichting ALS Nederland.

Er werden tijdens de live stream niet alleen bieren geproefd maar er werd ook over de bieren gepraat met liefhebbers en experts. Daarnaast waren tips voor interessante bier-spijs-combinaties, de kijkers konden meedoen aan een quiz. Jan Kanis verzorgde de live muziek en door middel van een online veiling werden er nog wat laatste euro’s uit de zakken van de bierliefhebbers geklopt.

Trots en dankbaar
De Beer Geeks zijn er trots op het resultaat en dankbaar voor de inzet van iedereen die hier - op welke manier dan ook - aan heeft bijgedragen. In 3 jaar is met de actie Beer Geeks Beat ALS is ruim een kwart miljoen euro opgehaald voor onderzoek naar deze dodelijke ziekte. Dit jaar hebben 57 brouwers meegewerkt aan het brouwen van de zes bieren, ze zijn gebrouwen bij: Bax Bier in Groningen, Frontaal in Breda, Kompaan in Den Haag, Moersleutel in Alkmaar, vandeStreek Bier in Utrecht en Walhalla in Amsterdam.

Verkopen en doneren
De bieren zijn (of waren) te koop bij ruim 150 slijterijen en bierwinkels, maar op veel plekken was het dit weekend al uitverkocht. Dus check vooraf even of er nog voorraad is! De live stream is nog terug te kijken op de Beer Geeks Beat ALS-Facebookpagina. En wil je geen bier, maar wel doneren, ga dan naar de actiepagina van de Stichting ALS. Er is ook nog wat merch te koop op www.beergeeksbeatals.nl.

Sander
‘Ik ben er trots op dat ik hieraan heb mogen meewerken’, zegt Sander. Samen met Niels van Crooked Spider uit Wassenaar meldde hij zich in januari bij Brouwerij Kompaan in Den Haag. Sander heeft zelf met het brouwen meegeholpen. Het resultaat was een Barley Wine (Gerstewijn) van 10% alcohol met cranberry’s. ‘De Barley Wine is een uniek bier met een mooie balans tussen bitter en zoet. Het werd in sixpacks verkocht bij onder andere Slijterij Adegeest.’ De zes bieren hebben in totaal € 60.000,- opgebracht, ieder € 10.000,-. Samen met de verschillende veilingen en donaties, waarvan de opbrengst ook al € 40.000,- was, werd dit mooie eindbedrag gehaald. ‘Heel bijzonder in deze moeilijke tijd’, zegt Sander. ‘De vorige editie bracht € 109.000,- op en we hadden niet durven hopen dat dit bedrag bijna geëvenaard zou worden, maar het is gelukt!’

Hoppy Weizen
Sander gaat overigens door met bier brouwen. Onlangs kwam Hoppy Weizen ter wereld. ‘Een fris tarwebier met toevoeging van wat extra aromahop, een heerlijke doordrinker voor in de zon’, vertelt hij. Het bier is inmiddels verkrijgbaar bij de slijters. Meer info: brouwerijvoorschoten.nl of 06-42167172

Directeur Stichting ALS Gorrit-Jan Blonk heeft de cheque van Beer Geeks Beat ALS in ontvangst genomen
Voorschotenaar Sander Rooijakkers tijdens het bierbrouwen bij Kompaan.