PvdA fractievoorzitter Ad de Graaf
PvdA fractievoorzitter Ad de Graaf Foto: JOHN BRUSSEL

PvdA: scherpere financiële controle door B&W

Politiek Persberichten Politiek

(persbericht) Al enige jaren vindt de PvdA dat het college niet realistisch begroot. De gemeente verspreidt persberichten zoals “Voorschoten presenteert sluitende begroting 2021- 2024”. Maar klopt dat wel? En wordt de gemeenteraad wel goed genoeg geïnformeerd? Op 29 april nam de raad unaniem een PvdA-motie aan die het college opdraagt de informatie- en controlefunctie op het terrein van de gemeentefinanciën te versterken.

De gemeente Voorschoten heeft het financieel moeilijk, net zoals veel andere gemeenten. Dat komt voor een deel door de bezuinigingen die de laatste kabinetten bij de gemeenten hebben neergelegd. Belangrijk voorbeeld is de jeugdzorg waarvoor de gemeenten nu verantwoordelijk zijn, maar waarvoor tegelijkertijd minder geld beschikbaar is dan vroeger. Gemeenten dringen al een aantal jaar bij het kabinet aan op meer geld hiervoor.

Maar dit mag niet betekenen dat je dan de uitgaven voor jeugdzorg maar te laag begroot. Toen in november vorig jaar de begroting 2021 werd besproken, was bekend dat de uitgaven voor de jeugdzorg in 2020 maar liefst één miljoen hoger zouden zijn dan het bedrag dat in onze begroting 2021 is opgenomen. Toch is vastgehouden aan dat lagere bedrag terwijl alle signalen erop wezen dat dat onvoldoende is. Dat vindt de PvdA onrealistisch begroten. Op papier krijg je een sluitende begroting, maar in werkelijkheid is dat niet zo.

De financiële problemen blijken nog groter omdat anderhalf jaar geleden besloten is tot een boekhoudkundige trouvaille (in gewone mensentaal: een truc) waardoor er jaarlijks €650.000 extra beschikbaar zou zijn. Maar in januari 2020, drie maanden later, werd bekend dat dit niet mocht en moest worden teruggedraaid. Het college was hier pas 11 maanden later van op de hoogte en informeerde de gemeenteraad hierover in februari 2021.

Volgens Ad de Graaf van de PvdA laten deze twee voorbeelden zien dat niet realistisch genoeg wordt begroot. Ook wordt de raad pas laat geïnformeerd. Hij is dan ook blij met de opdracht aan het college voor een scherper financieel beleid: “Laten we vooral vooruit kijken en zorgen dat dit niet meer gebeurd. Dit kan Voorschoten zich niet veroorloven. ”

Nieuws overzicht

Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 2 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 7 uur geleden 18
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol gisteren 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 27 mrt, 13:31
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 27 mrt, 13:24