<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
<p>Don Laman schrijft wekelijks over zijn passie en nodigt u uit mee te gaan op de &#39;Road to Zero&#39;. Foto: PR</p>

Don Laman schrijft wekelijks over zijn passie en nodigt u uit mee te gaan op de 'Road to Zero'. Foto: PR

(Foto: )

Laman: ‘Elektrisch rijden is big fun!’

In 2008 bracht de piepjonge autofabrikant Tesla de volledig elektrisch aangedreven ‘Roadster’ op de markt. Deze tweepersoons sportauto was de eerste die gebruik maakte van een lithium-ion accupakket en had een actieradius van ongeveer 350 kilometer op één lading. Ik herinner me nog goed mijn eerste rit in deze geweldig leuke sportauto in 2012. Hoewel het instappen voor lange mensen lastig bleek, maakte de funfactor direct alles goed. Vanaf dat moment wist ik: elektrisch rijden is big fun!

door: Don Laman

Wat Tesla in de daaropvolgende jaren gepresteerd heeft is verbluffend: het is inmiddels de bekendste fabrikant van elektrische auto’s en superchargers (snellaad infrastructuur), en is een wereldwijde aanjager van de energietransitie.

Als eerste autofabrikant maakte Tesla volledig elektrische modellen met een aansprekend ontwerp en goede actieradius in grote volumes. Ook werd er een internationaal netwerk van openbare oplaadpunten uitgerold waar men supersnel kan opladen, zodat het goed mogelijk werd om langere en internationale ritten te maken.

De grote iPad-achtige schermen in de auto’s, het entertainment zoals Spotify en Netflix en de gratis over-the-air updates maken de gebruikerservaring uniek. Volledig autonoom rijdende auto’s zijn de volgende stap in de ontwikkeling, de tijd zal leren of dat ook een succes wordt.

De traditionele autofabrikanten stonden erbij en keken ernaar, verwachtend dat Tesla zou falen. Maar het tegenovergestelde gebeurde: het lukte Tesla om modellen zoals de Model S en vooral de Model 3 te ontwikkelen en in steeds grotere aantallen te verkopen.

Tesla groeide uit tot de absolute benchmark op gebied van elektrisch rijden, energieverbruik, actieradius en snelladen. Met de nieuwste generatie batterijtechniek wordt het mogelijk om tot wel 1.000 kilometer op één lading te rijden!

Sinds in 2015 ‘dieselgate’ uitbrak, het emissieschandaal met sjoemelsoftware van diverse autofabrikanten, vond de machtige lobby van de auto industrie minder gehoor bij de Europese Unie en werden er almaar strengere emissie-eisen aan nieuwe auto’s opgelegd.

Dit heeft de autowereld voorgoed veranderd: in een poging om het succes van Tesla te evenaren en om te voldoen aan de EU-regels, hebben alle grote autofabrikanten inmiddels volledig elektrische auto’s in hun aanbod. Daarnaast hebben meerdere grote autofabrikanten recent aangekondigd om vanaf 2025 of 2030 alleen nog maar volledig elektrische modellen te produceren!

De aanschafprijzen van elektrische auto’s zijn nu nog hoger dan die van auto’s met een brandstofmotor maar de verwachting is dat dit binnen enkele jaren op hetzelfde niveau ligt. Met de gebruikskosten is dit nu al het geval.

Uiteraard wordt het grootste milieuvoordeel van elektrisch rijden behaald als men kan opladen met groene stroom. Naast de productie en opslag van groene stroom vraagt dit om voldoende openbare laadpunten, waarvan er inmiddels 16 zijn in Voorschoten. Een laadpaal in uw buurt aanvragen kan via www.voorschoten.nl/oplaadpalen-elektrische-autos

Laman Auto’s
specialist in plug-in & electrische auto’s, laadpalen en zonnepanelen is gevestigd aan de Rouwkooplaan 13 in Voorschoten.


&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=voorschotensekrant.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
Meer berichten