<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
<p>Viskenner en liefhebber Arend de Jong kijkt zelf ook uit naar de Hollandse Nieuwe, op 16 juni is het zo ver, dan kunnen we er weer van genieten. Foto: Vsk</p>

Viskenner en liefhebber Arend de Jong kijkt zelf ook uit naar de Hollandse Nieuwe, op 16 juni is het zo ver, dan kunnen we er weer van genieten. Foto: Vsk

(Foto:)

Weer genieten vande Hollandse Nieuwe

Morgen is het zover en staat de haringkar weer voor voor de viswinkel van Arend de Jong aan de Schoolstraat. De fijnproevers kunnen niet wachten, hoe zal de Hollandse Nieuwe dit jaar smaken?

‘Wat maakt de Hollandse Nieuwe zo bijzonder vragen, we aan Arend. ‘Onze haring komt vooral uit de Noordzee en kan 8 tot 10 jaar oud worden’, vertelt hij. Haringen passen zich aan het seizoen aan. Ieder jaar groeit de haring een beetje en in het voorjaar wordt hij, net voor de paringstijd, vetter totdat hij wel voor 25% uit vet kan bestaan. De haring voedt zich vooral met plankton en dat plankton heeft voldoende zonlicht nodig om te groeien.’

In het voorjaar is de haring dus op zijn vetst en het lekkerst voor consumptie. In de regel is 1 juni het moment dat de haringkotters uitvaren en hun netten uitgooien om de haring te vangen’, vertelt Arend. ‘De haring wordt dan onmiddellijk gekaakt, dat wil zeggen dat de ingewanden worden verwijderd op de pancreas na, want die zorgt voor de rijpende werking in samenhang met het zout en het bloed van de haring. De haring die in de week van 1 juni wordt gevangen komt dus al de 16e juni ‘op de kar’. Verser, en dus lekkerder, kan niet’.

Arend, wat is jouw advies om haring te eten, vragen wij. ‘Gewoon aan de staart’, zegt Arend. ‘Je kunt hem in maatjes snijden maar echte, nieuwe haring pak je aan de staart en die neem je niet mee naar huis maar eet je natuurlijk meteen ter plekke bij de viskar of in de winkel op’. En, de uitjes, is onze volgende vraag. ‘Ja dat is ieder zijn eigen smaak, maar wil je echt genieten van de heerlijk zilte smaak van de nieuwe haring, dan vind ik die uitjes zonde’, is het antwoord van de echte haringkenner.

Niet alleen lekker maar ook gezond!
‘De nieuwe Haring heeft ongeveer 222 calorieën per 100 gr. Het vet ervan bestaat voor een groot deel uit de gezonde onverzadigde omega-3 vetzuren en dat verlaagt weer het cholesterolgehalte en het risico op hart- en vaatziekten. Deze omega-3 vetzuren zijn ook goed tegen huidproblemen, helpen de gewrichten en zijn ook goed voor je hersenen. Bovendien helpt het bij de opname van andere essentiële stoffen in je lichaam’, spijkert Arend onze kennis van de haring bij.

En dan willen we ook nog even weten hoe je een goede haring kunt herkennen. ‘Dat is niet zo moeilijk’, zegt Arend. ‘Het vlees van een goede haring is niet rood maar blank. Dat geeft aan dat hij goed doorbloed is. Hij mag ook geen gelige verkleuringen onder de huid vertonen of bloeduitstortingen hebben. De haring moet een frisse zilte geur hebben en is mals en tegelijk stevig. Het vet moet er letterlijk een beetje vanaf druipen. Verder mogen er geen resten van ingewanden of graten aanwezig zijn. En hij mag niet te zout zijn, maar moet romig smaken. Let er ook op dat de haring koud wordt verkocht, maximaal 4 graden’, geeft Arend nog mee.

Vishandel De Visarend
Schoolstraat 73 Voorschoten
071-5612710
www.vishandeldevisarend.nl


&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=voorschotensekrant.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
Meer berichten