Berbice aan de Leidseweg
Berbice aan de Leidseweg

Meer aandacht voor slavernijnaam Berbice

Politiek Politiek

Een ingezonden brief in de lokale media was donderdagavond aanleiding voor SP, GroenLinks en D66 om met een motie te komen over Berbice. Het landgoed is namelijk genoemd naar een plantage in Guyana en de eigenaar heeft daar flink veel geld aan verdiend. ‘Het is goed om ook aan de zwarte bladzijde in onze geschiedenis aandacht te geven’, zei SP-voorman Erik Maassen. 

Toenmalige eigenaar van Berbice, Hendrik Staal, veranderde in 1822 de naam van het landgoed van Allemansgeest naar Berbice, een op slavernij gebouwde suikerplantage in het huidige Guyana. In 1763 vond daar de eerste georganiseerde slavenopstand plaats.

Het verbaasde Maassen als afgestudeerde historicus: ‘Ik wist het niet, en als ik het niet weet, dan is deze geschiedenis nauwelijks bekend in Voorschoten’, constateerde hij. ‘En ook op de website is er niets over te vinden.’ 

Maassen wilde dat de gemeente in samenwerking met betrokken partijen kijkt of er meer voorlichting over dit deel van de geschiedenis gegeven kan worden. ‘Om recht te doen aan zowel de mooie als de donkere kanten van de geschiedenis van buitenplaats Berbice’, staat in de oproep aan het gemeentebestuur.

VVD en CDA wezen op het boek ‘Begeerlijk Berbice’, waarin het slavernijverleden wel degelijk genoemd wordt. 

Wethouder Cramwinckel heeft al contact gehad met het bestuur van Berbice. ‘De tekst op de website wordt op korte termijn aangepast en in het najaar is een lezing over het verleden van Berbice.’Voor de SP reden om de motie in te trekken: ‘deze is door de wethouder al uitgevoerd.’

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 8 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 8 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 8 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 8 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 14 uur geleden