Afbeelding
Foto: VSK

Wassenaarse ondernemer Boris Bayer beoogd koper AB-huis

Algemeen Regio nieuws

De Wassenaarse vastgoedondernemer Boris Bayer mag het Ambachts- en Baljuwhuis kopen. Dat bevestigt hij tegenover Sleutelstad. Wat hij met het pand gaat doen wil hij nog niet kwijt. Wel geeft hij aan dat de horecafunctie behouden blijft. 

Een bittere pil voor Jos Kriek, eigenaar van restaurant Floris V en al 18 jaar huurder van het pand. Hij wilde er een boutiquehotel in vestigen. Het college ging in eerste instantie mee maar de raad stak daar vorig jaar oktober een stokje voor. Een meerderheid met onder andere de VVD, stemde tegen: ‘niet vanwege de plannen maar vanwege de procedure’. Er moest een openbare verkoop komen. De gemeente stelde daarop een expertteam samen om procedure te begeleiden. Naast Kriek was ook de Herensociëteit in de race voor het pand. Ook zij werden geïnformeerd dat het expertteam niet voor hen had gekozen.

Nu is naar buiten gekomen dat het team voorstelt om in zee te gaan met de Wassenaarse vastgoedondernemer. Kriek noemt deze gang van zaken nu ‘schandalig’ en ‘triest’ tegenover Sleutelstad. ‘Er is gezegd dat een ander plan beter is en dat die partij een beter bod heeft gedaan. Het geld wint het.’

Jos gaf eerder al aan zelf een bod boven de marktprijs te hebben uitgebracht. Ook vond hij het vreemd dat de VKK ineens moest vertrekken. ‘Ik moest ruimte vrij maken voor de Voorschotense Kunstkring, die voorwaarde geldt dus nu blijkbaar niet meer.’ Wel staat hij nog steeds open voor een gesprek met een nieuwe koper: ‘Misschien komen we er samen wel uit.’

Het voorstel wordt begin oktober door de gemeenteraad besproken. Dan valt er pas een besluit. Nu de naam van de voorstelde koper bekend is, heeft de gemeenteraad zich wellicht nog wel een grotere uitdaging op de hals gehaald: uitleggen waarom het AB-huis niet aan lokale ondernemers werd gegund. En hoe zit het met het legaat uit 1912 van Jonkheer Steengracht over de openbare functie van het Ambachtshuis?

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant morgen in de bus en nu al online 3 uur geleden
Afbeelding
Fortgensschool schaakkampioen van district Leiden 4 uur geleden 1
Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 10 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 16 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 19 uur geleden