Afbeelding
Foto:

Straatnamen in Voorschoten aangepast’ voor verdwijnende plant- en diersoorten

Algemeen

Voorschoten - Honderden mensen zijn vandaag wakker geworden in een ‘andere’ straat. Straatnaambordjes zoals Zwaluwweg en Wielewaallaan zijn veranderd in ZwaluwWEG en WielewaalWEG iom aandacht te vragen voor de natuurcrisis. “Als de politiek nu geen actie onderneemt tegen de hoge uitstoot van stikstof die neerslaat in onze natuur, dan bestaan deze planten en dieren straks alleen nog als straatnaam”, benadrukken initiatiefnemers Greenpeace & Friends.

De actie wordt in het hele land uitgevoerd door meer dan 300 vrijwilligers van Greenpeace en andere natuurliefhebbende organisaties. Duizenden straatnaambordjes met kwetsbare plant- en diersoorten worden aangepast met het woord WEG en een QR code die leidt naar een website met meer informatie over de natuurcrisis. 

Meer dan 300 vrijwilligers vragen aandacht voor de natuurcrisis

Samen laten de honderden vrijwilligers zien dat er in Nederland mensen in actie komen om de Nederlandse natuur te beschermen en de afname van biodiversiteit tegen te gaan: “Met z’n allen zijn wij de afwachtende houding van de politiek zat; de politiek moet nu haast maken.” Dit signaal geven zij, o.a. via social media, af aan politici in Den Haag. Greenpeace en de andere natuur- en milieuorganisaties roepen de formerende partijen en de Tweede Kamer op om snel met de benodigde maatregelen te komen om de hoge stikstofuitstoot terug te dringen en de natuur te beschermen en te herstellen.

De urgentie is hoog! Bijna 90% van de Nederlandse beschermde natuurtypen verkeert in matige tot slechte staat. Sinds 1990 is het aantal wilde dieren in Nederland gehalveerd. Op hoge zandgronden, zoals de Veluwe, zijn er zelfs 70% minder dieren dan in 1990. “Er is inmiddels een zwarte lijst van habitattypen waarvoor het nu of nooit is. Ondanks hun beschermde status als Natura2000-gebieden staan deze op omvallen en is onherstelbare schade mogelijk. Kortom, onze meest kwetsbare natuur vraagt nu om actie van de overheid”, aldus de natuur- en milieuorganisaties. 

Nieuws overzicht

Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 1 uur geleden 6
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 18 uur geleden 8
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 21 uur geleden
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 21 uur geleden
Tamim Haqparast en Shah Wali laten u in hun nieuwe restaurant Meydani graag kennismaken met de authentieke oosterse keuken. Foto: Vsk
Geniet bij Meydani van de authentieke oosterse keuken gisteren 2