Vitaal door Kunst wordt door Sandra Marmeren verzorgd. Foto: PR
Vitaal door Kunst wordt door Sandra Marmeren verzorgd. Foto: PR

Nieuwe activiteit in de Boschbloem: Vitaal door kunst

Cultuur Kunst & Cultuur

Vanaf 4 oktober start in buurthuis de Boschbloem een nieuwe activiteit: Vitaal door kunst door Sandra Marmeren. Twaalf maandagavonden met een verhaal en een kunstzinnige opdracht, bedoeld om te verbinden: met uzelf, met elkaar, en zo bij te dragen aan vitaliteit en welzijn. We werken met bijenwaskrijt, pastelkrijt, aquarelverf, houtskool of klei. Speciale kennis of ervaring is niet nodig. Iedereen is welkom.

‘Toen mijn kinderen nog wat jonger waren, werkte ik in het hbo onderwijs, vanuit huis. Ik bracht de kinderen naar school en haalde ze weer op en tussendoor was ik achter de laptop te vinden. Velen hebben tijdens de lockdown iets soortgelijks ervaren. Voor mij betekende het echter ook, dat uiteindelijk de grens tussen werk en privé vervaagde. Ik putte mijzelf uit en raakte oververmoeid. Burn-out zelfs.

Nu gebeuren dingen nooit voor niets. Ik ging op zoek naar werk dat niet alleen goed zou zijn voor anderen, maar ook voor mijn gezondheid. Door ‘toeval’, voor zover dat bestaat, rolde ik in een opleiding op het gebied van kunstzinnige therapie. En leerde om vanuit een holistisch mensbeeld te werken. De sociale omgeving en spirituele achtergronden zijn daarbij net zo belangrijk als het individuele denken, voelen en handelen. Gaandeweg mocht ik ervaren hoe kunstzinnig werk mijn levenskracht versterkt. Zo helpt mijn leerweg mij om mijn eigen gezondheid weer op te bouwen.

In mei verscheen Vitaal door kunst van Thea Giessen en Marijke de Mare. Dat was de aanzet om te proberen om iets van mijn positieve ervaringen door te geven aan anderen. Thea en Marije werkten jarenlang met kinderen, mensen met een verstandelijke beperking en mensen met geheugenproblemen. Zo ontwikkelden ze een kunstzinnig jaarprogramma dat de seizoenen volgt. Onderzoek laat zien dat het bijdraagt aan zingeving en welzijn, de stemming verbetert en een positieve sfeer in de groep bevordert.

Hun programma is de basis, de opdrachten heb ik soms iets aangepast. Op de Boschbloem is iedereen welkom, de groep is divers, maar we wonen allemaal in ons mooie dorp Voorschoten. Dus is er bijvoorbeeld een verhaal over een eik en een linde, omdat in de Voorstraat zulke prachtige lindebomen staan.’

De bijeenkomsten starten op maandag 4 oktober om 19:30 uur. Per keer wordt drie euro gevraagd en als bijdrage aan de materiaalkosten eenmalig 5 euro. Als u vragen heeft of zich wilt aanmelden, stuur dan een berichtje naar sanvanmameren@gmail.com.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 36 minuten geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 5 uur geleden 17
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 22 uur geleden 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland gisteren
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk gisteren